Devet kompanija, koje pripadaju Ministarstvu kapitalnih investicija, u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je sa pozitivnim rezultatom od 26,4 miliona eura, dok je njih 11 imalo ukupni neto gubitak od 11,6 miliona eura, saopšteno je na konferenciji togVladinog resora.

Predstavnica odeljenja za korporativno upravljanje u Ministarstvu, Ana Tošanić Radunović, kazala je da je najveću dobit u prvih šest mjeseci ove godina ostvarila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i ona iznosi 17,1 miliona eura, piše Mediabiro.

Tošanić Radunović je, na predstavljenu Izvještaja za I kvartal 2021. o poslovanju privrednih društava u većinskom vlasništvu države, kazala da nakon EPCG slijede Crnogorski elektroprenosi sistem sa 8,6 miliona eura zarade, Monteput sa 238 hiljada eura, Marina Bar sa 179 hiljada i Luka Bar sa 94 hiljade eura dobiti.

Foto: Mediabiro

“Najveći gubitak imali su Aerodromi Crne Gore od 3,7 miliona eura, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) dva miliona eura, Barska plovidba 1,6 miliona, To Montenegro 1,4 miliona eura i Montecargo 1,3 miliona eura“, rekla je Tošanić Radunović.

Prema njenim riječima, kada se posmatraju rezultati na nivou EBITDA, što je rezultat prije poreza, kamate i amortizacije, situacija je značajno bolja, odnosno 14 kompanija ostvarile su dobit od 65,6 miliona eura.

„Najuspješnija djelatnost je energetika i rudarstvo sa neto rezultatom od 23,6 miliona eura, a najlošije su poslovale vazdušne kompanije sa 5,1 miliona negativnim rezultatom“, kazala je Tošanić Radunović.

Ona je rekla da je u odnosu na prošlu godinu 12 kompanija poslovalo bolje, a sedam lošije, a sva društva su ostvarila bolji rezultat od 12,7 miliona eura ili 579 odsto.

„Primjetan je trend oporavka, pri čemu najlošije stoji pomorski saobraćaj koji je zabilježio lošije rezultate i u odnosu na prošlu godinu. Bolji rezultat jedino je imala Marina Bar, ali očekujemo da će njihovi rezultati biti bolji u drugoj polovini godine“, navela je Tošanić Radunović.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Ona je rekla da je u svim preduzećima 6,73 hiljade zaposlenih, što je jedan odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„Najveće prosječne zarade imaju Elektroprivreda Beograd 1,35 hiljada eura, koja ima dva zaposlena, zatim To Montenegro 1,22 hiljade eura, Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) 1,04 hiljade eura, dok najniže zarade imaju željeznička preduzeća“, dodala je Tošanić Radunović.

Predstavnik Odjeljenja za borbu protiv korupcije u Ministarstvu kapitalnih investicija, Milorad Milošević, kazao je da su za nešto više od osam mjeseci predali tužiocima 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela, od kojih se polovina odnosi na moguće zloupotrebe u željezničkim preduzećima.

On je rekao da su po tri informacije odnose na Montecargo i Željezničku infrastrukturu (ŽICG), a ostalo na Barsku plovidbu, EPCG, Crnogorsku plovidbu i sumnjivi izvoz 2,6 hiljada tona rude boksita iz Nikšića.

„Nijesu ovo nikakve specijalne krivične prijave. Mi postupamo tako što priklupljamo informacije, pogotovo kada vidimo potencijalno očigledne zloupotrebe“, objasnio je Milošević.

On je kazao da su za devet prijava dobili potvrdu da su predmeti formirani i otvoreni izviđaji.

„Jedna prijava je odbijena tako što je Vrhovno državno tužilaštvo proslijedilo informaciju Osnovnom tužilaštvu u Nikšiću koje je potvrdilo prethodnu odluku prema nekoj ranijoj prijavi bivših radnika Rudnika boksita u stečaju, dok za dvije informacije nemamo nikakve odgovore“, rekao je Milošević.

On je kazao da se štete po ovim prijavama mjere desetinama miliona eura.

Foto: Mediabiro

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić jen kada su u pitanju završeci radova na autoputu, kazao da nema velikih novosti.

„U 13 sati imamo sastanak u Vladi kod premijera, kojem će prisustovati predstavnici China Road and Bridge Corporation (CRBC), Monteputa, naše direkcije i tehničke komisije, kako bi sa svih strana razmotrili trenutno stanje“, kazao je Bojanić.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja