Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan doprinijeće ostvarivanju strategije “Globalna kapija”(Global Gateway Strategy) u regionu, što je prioritet za EU, poručuju u Evropskoj komisiji (EK).

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan mogao bi da mobiliše do 30 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova u narednih sedam godina, piše rtcg.me.

“Strategija ‘Globalna kapija’ se nadograđuje na Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji, između ostalog, identifikuje najznačajnije vodeće infrastrukturne projekte koje su predložili naši partneri u regionu i koji bi mogli imati ključni transformacioni uticaj, a takođe će pomoći da se oni približe Uniji, stvaranjem veza unutar regiona i sa EU”, kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Foto: Ilustracija, pixabay

Taj plan, kako je nedavno podsjetio komesar Oliver Varhelji, uključuje transportnu vezu u željezničkom i drumskom saobraćaju u cilju povezivanja svih glavnih gradova u regionu kako međusobno tako i sa EU.

“Već smo od ekonomija Zapadnog Balkana dobili značajan niz predloga projekata u skladu sa prioritetima postavljenim u Ekonomskom i investicionom planu. Transportni projekti koji se planiraju odnose se na sve relevantne koridore u regionu Zapadnog Balkana (Koridori Vc u BiH, X i Xc u Srbiji, VIII u Sjevernoj Makedoniji, Ruta 2 u Albaniji i Crnoj Gori, Ruta 7 na Kosovu)”, naglašava Pisonero.

Najavljuje da će EU početkom naredne godine odobriti prve investicione projekte koje sufinansira EU kroz IPA III.

Strategija “Globalna kapija” ima za cilj da mobiliše do 300 milijardi eura investicija između 2021. i 2027. kako bi se podržao trajni globalni oporavak, uzimajući u obzir potrebe partnera i sopstvene interese EU, navode u Briselu.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja