Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da će program Vlade Crne Gore “Maršalov plan- Evropa sad” dugoročno dovesti do novih zaduženja, rasta nezaposlenosti, ali i inflacije, piše rtcg.me.

Kako je već poznato, taj Plan predviđa povećanje minimalne cijene rada sa 250 eura na 450 eura i prosječne plate sa sadašnjih 530 eura na 700 eura, te ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

“Nije pitanje da li nama treba povećanje minimalne zarade – nama treba povećanje,ali naši kapaciteti nijesu takvi. Da li u ovoj zemlji neko može javno da kaže, to je profesionalna dužnost da realno kaže ono što jeste. Nepobitna činjenica je ono što jeste da naš nivo produktivnosti ne obezbjeđuje da se ovo uradi”, kazao je Kostić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On je kazao da ne postoji neko ko ne bi želio povećanje plata.

“Radi se tome da li će takav korak imati makroekonomske utice od kojih će sjutra da stradaju prvo oni zbog kojih su mjere donesene”, naveo je Kostić.

On misli da će mala i mikro preduzeća biti najviše pogođena ovim planom te da će u velikom obimu završiti svoje poslovanje.

Foto: rtcg.me

“Po mom sudu će se povećati nezaposlenosti”, naveo je Kostić.

Pitao je poslodavce da li ovaj plan poboljšava ili pogoršava njihov ambijent za poslovanje?

“Riječ o tome da ako povećavate potrošnju, a nema rasta produktivnosti, već naprotiv imate pad produktivnosti vi radite sljedeće – smanjujete vašu sposobnost za potrošnju u budućnosti, a to znači živite na račun budućeg vremena i to ima svoj kraj i to je neodrživo i to će da rezultira povećanjem zaduživanja”, naveo je Kostić.

On je naveo da očekivano povećanje potrošnje mora da bude praćeno povećanjem produktivnosti ekonomije.

“Ovdje produkcija ne prati povećanje potrošnje. Takvo povećana novčana tražnja završava inflacijom”, naveo je Kostić i poručio da nam je potrebno restrukturiranje privrede.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja