Prvi Američko-crnogorski ekonomski dijalog održan je juče putem video konferencije.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, podsekretar za ekonomski rast, energetiku i ekologiju Hoze W. Fernandez i viši zvaničnik Biroa za ekonomiju i biznis Met Marej otvorili su događaj, na kojem su učestvovali i drugi visoki predstavnici dviju vlada.

Kako je saopšteno iz Vlade, obje strane snažno su pozdravile dijalog kao priliku za jačanje ekonomskog partnerstva dviju NATO saveznica i podršku pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

“Zvaničnici SAD i Crne Gore potvrdili su želju da prošire angažovanje i da teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama. Razgovarali su i o zajedničkim naporima da se ojača poslovni ambijent u Crnoj Gori i da se maksimalno razviju bilateralna trgovina i investicije, uključujući planiranu posjetu američkih kompanija Crnoj Gori 2022. godine, sa fokusom na čistu energiju i informaciono-komunikacione tehnologije. Učesnici su naglasili postignuća u pravcu unapređenja ekonomskog osnaživanja žena i posvećenost osnaživanju preduzetnica u funkciji nadgradnje bilateralnih ekonomskih aktivnosti kroz Inicijativu obezbjeđenja prilika za ekonomski rast žena (Providing Opportunities for Women’s Economic Rise (POWER) initiative)”, navodi se u Vladinom saopštenju.

Saopšteno je da su obje strane potcrtale važnost uspostavljanja programskog okvira za zaštitu značajne infrastrukture, uključujući telekomunikacione i sajber mreže, od zabrinjavajućih stranih uticaja.

“Sjedinjene Države podvukle su koliko cijene napredak Crne Gore u sprovođenju otvorenih ekonomskih i investicionih politika i njen doprinos jačanju regionalnog ekonomskog prosperiteta. U tom smislu, Sjedinjene Države i Crna Gora uspostavile su pet radnih grupa radi razvijanja inicijativa u oblastima trgovine i investicija, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, čiste energije i dekarbonizacije, kao i vlasničkih prava”, navodi se u saopštenju.

Foto: gov.me

“Ovaj trenutak preloman za sve u Crnoj Gori”

Predsjednik Vlade je poručio da je zahvalan na bezrevervnoj podršci koju Amerika pruža Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu.

“Dozvolite mi da na početku iskažem neizmjernu zahvalnost koju svi građani Crne Gore osjećaju u ovom prethodnom vremenskom periodu, a to je veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država bez kojih ovaj proces zasigurno ne može da bude afirmativan u dijelu euroatlanskih integracija. Ono što ste vi do sada učinili u svim sektorima, a posebno u ovom periodu apsolutne solidarnosti koju iskazuje čitav svijet, je nešto što nam daje nadu da ćemo mi uspjeti da prevaziđemo sve teškoće u kojima se trenutno nalazimo”, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade ističe da je u toku bitka za demokratiju, građansku, ekonomsku i ekološku Crnu Goru.

“Ta bitka traje i u toj bici jedini ko je predvidiv, siguran i vrijedan pažnje je Vlada, ne zbog toga što je ja predvodim, nego zbog toga što je to Vlada eksperata, koja pokušava da Crnu Goru prevede iz zatečenog stanja u novo stanje. Vi znate svi da taj put nikada nije bez velikih izazova i problema. I upravo mi se suočavamo svakodnevno sa svim mogućim izazovima koje za sada rješavamo na najbolji način za sve građane Crne Gore, nezavisno, kojoj vjeri ili naciji pripadaju”, poručio je Krivokapić.

Premijer je kazao da je ovaj trenutak preloman za sve u Crnoj Gori.

“Mi imamo veliki broj različitih stavova koji su potpuno prirodni i niko ih ne može osporiti, ali jedini, koji je najvažniji, je da ne budemo ovako podjeljeni i da različitost mišljenja bude mjera zajedništva, a ne kao što je do sada stvaranje većih i dubljih razlika”, kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Krivokapić je istakao da se ovaj prostor jedino može preporoditi jakim ekonomskim razvojem.

“Naša potreba je da u novom digitalnom okruženju sa kreativnim aktivnostima učinimo ovaj prostor drugačijim. I on jeste spreman da bude takav ali sve zavisi od nas koji ćemo tome dati pečat i trag. Zato ovaj današnji događaj jeste veliki, jer on uvodi dodatno Ameriku na ove prostore. Znam da je Amerika uvijek bila prisutna, ali da bi to bilo najbolje za sve građane Crne Gore je da to dokažemo i kroz ekonomske investicije koje će omogućiti u ovom trenutku sigurno najpovoljnije uslove svim investitorima, kako bi Crna Gora kroz ekonomski razvoj krenula putem koji je neminovan, a to je da bude demokratska, građanska, evroatlanska i ekološka država”, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade kazao je da je sve izazove sa kojim se suočavamo moguće pobijediti kroz ovo savezništvo koje je, kako je istakao, potpuno jasno, otvoreno i nedvosmisleno.

“Želim da ovaj Prvi ekonomski dijalog urodi rezultatima koje ćemo svi zajedno osjetiti”, poručio je premijer.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja