Vraćanje stope PDV za ugostiteljske usluge na 21 odsto izazvalo je negodovanje u turističkom sektoru, koji ministru finansija Milojku Spajiću poručuju da ne čini kobnu grešku koja skupo može koštati državu i dovesti u pitanje opstanak te privredne grane.

Direktor restorana ,,Mocart“ u starom gradu Budva Luka Vučković je Pobjedi kazao da su se kao udruženje bunili.

Ograničenja

“Ne znam otkud im ideja da je kriza prošla. Mi i dalje imamo ograničenja u odnosu na brioj stolova i stolica u objektu i van objekta, gosti moraju dolaziti sa potvrdama pa je poslovanja oteženo”, poručuje Vučković dodajući da očito vlast nema prave informacije.

“Ne smijemo da otpuštamo radnike, a očegledno će ove odluke dovesti do toga. Snižena stopa je svugdje u regionu. U Hrvatskoj je smanjena i prije korone na 13 odsto i još nije vraćena”, napominje Vučković i naglašava da će ovom odlukom povećati cijene usluga i smještaja što će odbiti goste iz regiona.

“Potrebno je da nam je ta niža stopa da se postepeno oporavimo i vratimo dugove”, ističe Vučković, koji smatra da je pred nama neizvjestan period i novi talasi virusa.

Menadžer turističkog kompleksa ,,Stara čaršija“ u Starom Baru Vernes Zagora ističe da ne spore da je sezona bila dobra, ali pred i post sezona nije.

“Kao da smo zaboravili prošlu godinu i sve gubitke. Sadašnje zatvaranje mnogih tržišta i nova pooštravanja mjera dodatno utiču na obim posla u ugostiteljskim objektima”, naveo je Zagora i dodao da niko bez kovid potvrde ne može ući u restoransko/hotelske objekte, a da trenutno domaći gosti čine 80 odsto posjetilaca, a vakcinisano je manje od polovine građana.

Foto: Ilustracija, pixabay

Realnost

“Najviše zabrinjava to što generalno Evropa ide u ponovna zaključavanja, pa je cijela sljedeća godina nepredvidiva”, upozorava Zagora i ističe da će ovakvo gušenje ugostiteljsko turističkog sektora proizvesti samo negativan efekat. 

I iz NVO ,,Udruženje ugostitelja Podgorica“ apeuju na Spajića i Vladu da ,,ne naprave kobnu grešku koja može koštati državu turista i budžetskih priliva, a u konačnom dovesti u pitanje opstanak turističke i ugostiteljska privrede“.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja