Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu su u odnosu na maj bile u prosjeku više za 0,2%, pokazuju podaci Monstata.

Kako se navodi u izvještaju, potrošačke cijene su u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku bile više za 2,4 posto.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja, zatim goriva i maziva za motorna vozila, te mesa, mlijeka, sira i jaja, usluga ishrane u ugostiteljstvu, šećera, džema, meda, čokolade i slatkiša, kao i farmaceutskih proizvoda, hljeba i žitarica.

Foto: Ilustracija, Pixabay

“Potrošačke cijene u periodu januar – jun 2021. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 1,2 posto”, navodi se u izvještaju potrošačkih cijena za jun ove godine.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u junu je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen rast cijena u grupama: Hoteli i restorani (4,1%), Prevoz (0,7%), Zdravlje (0,4%), te Rekreacija i kultura (0,4%). Slijede Alkoholna pića i duvan (0,2%), Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,2%), kao i Hrana i bezalkoholna pića (0,1%) i ostala dobra i usluge (0,1%).

Pad cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (-1,2%), Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,6%) i Komunikacije (-0,1%), dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu bitnije mijenjale.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja