Poslovni prihodi deset kompanija koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MHCE10 za devet mjeseci su iznosili 416 miliona eura i manji su za 110 miliona ili 20,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje analiza poslovanja tih kompanija objavljena na sajtu Montenegroberze, piše Dan.

U pitanju su kompanije Crnogorski telekom, Luka Bar, Hipotekarna banka, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Elektroprivreda (EPCG), Sveti Stefan hoteli, Budvanska rivijera, Republički zavod za urbanizam (RZUP), Plantaže i Jugopetrol.

Pad prihoda zabilježilo je osam kompanija, dok su rast prihoda imali samo CGES i Luka Bar od 19,3 odsto, odnosno 15,4 procenata.

Foto: Montenegroberza, arhiva

Najveći pad prihoda u procentualnom iznosu zabilježila je Budvanska rivijera od 86,4 odsto, sa 20 miliona na 2,7 miliona eura.

Naravno, zbog pandemije virusa korona i njenog negativnog uticaja na turizam RZUP, vlasništvo Aca Đukanovića je imao pad prihoda od 64,35 odsto sa 347,2 hiljade na 123,8 hiljada eura.

Prihodi Jugopetrola su skoro prepolovljeni i iznosili su 63,6 miliona, dok su lani bili 123,9 miliona.

Prihodi Hipotekarne banke su za trećinu manji, Plantaža za 17 odsto, EPCG za 10 procenata, a Telekoma za 8,8 odsto.

Kao i na globalnu ekonomiju, virus korona je imao negativan uticaj i na našu privredu.

Kada je u pitanju dobit iz poslovanja i ona je značajno smanjena. Lani je za ovih deset preduzeća iznosila 35,3 miliona eura, dok je na kraju ovogodišnjeg trećeg kvartala bila 12,4 miliona eura, što je 65 odsto manje.

U odnosu na uporedni period, za devet mjeseci ove godine došlo je do pada neto rezultata kompanija koje čine indeks MHCE10 u iznosu od oko 64,89 odsto piše u analizi poslovanja tih kompanija na kraju trećeg kvartala.

Sedam kompanija je imalo dobit, dok su tri bile u minusu- Budvanska rivijera, Plantaže i RZUP.

Lani su na kraju trećeg kvartala u minusu bile samo Plantaže i RZUP.

Minus Budvanske je najveći 5,86 miliona, Plantaža 3,23 miliona a RZUP-a 83,4 hiljade.

U analizi se navodi se da je CGES imao dobit od 9,82 miliona eura, dva i po puta veću nego lani.

Luka Bar je imala 1,4 miliona dobiti, što je rast od 411 odsto.

Dobit na kraju trećeg kvartala zabilježili su i Hipotekarna banka 3,73 miliona, Jugopetrol 2,24 miliona, Elektroprivreda 2,2 miliona, Crnogorski telekom 1,78 miliona i Sveti Stefan Hoteli Budva 363,65 hiljada eura.

U odnosu na prošlu godinu najvaće pogoršanje rezultata imala je Budvanska rivijera, koja je lani imala 4,88 miliona dobiti.

Akcije rasle uprkos slabijim rezultatima

Uprkos lošijim prihodima i manjoj dobiti, zarada po akciji zabilježena je kod sedam kompanija, a najveća je kod Hipotekarne banke. Akcije Hipotekarne banke su porasle za 119,3 eura.

Akcije tri preduzeća koja su poslovala sa minusom nijesu se, logično, povećavale. Akcija Jugopetrola je uvećana za 0,48 eura, dok su akcije ostalih privrednih subjekata uvećane za iznos manji od 10 centi.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja