Vrijednost realizovanog platnog prometa za 23 radna dana u martu iznosila je 1,47 milijardi EUR, što je 36 odsto više nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,15 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu, piše rtcg.me.

Foto: Ilustracija, pixabay

– U martu je za 23 radna dana realizovano 1,03 miliona naloga, od čega 37,27 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu – navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 44,84 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 63,83 miliona eura.

U martu za 12,54 hiljade minuta produkcije bilo je zastoja u radu sistema od 16,22 minute, te je njegova raspoloživost bila 99,87 odsto.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja