Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u decembru je porasla 0,02 procentna poena u odnosu na novembar i iznosila je 5,84 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

„Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa porasla je 0,01 procentni bod u odnosu na novembar i iznosila je 5,33 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u decembru je porasla 0,02 procentna poena na 5,16 odsto, dok je nominalna pala 0,09 procentnih bodova na 4,64 odsto, piše Mina biznis.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u decembru su na mjesečnom nivou porasle po 0,01 procentni poen, pa je efektivna iznosila 23,23 odsto, a nominalna 20,42 odsto.

Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u decembru su pale, efektivna 0,97 procentnih poena na 23,83 odsto, a nominalna 0,32 procentna boda na 20,74 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u decembru je bila veća 0,01 procentni poen u odnosu na novembar i iznosila je 0,4 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u decembru je iznosila 5,44 procentna poena i bila je veća u odnosu na novembar.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja