Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) platilo je drugu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana je ostvarena ušteda od 5,15 milion eura, saopštio je juče ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. 

“Da nije urađen hedžing aranžman, umjesto sadašnjih 28,96 miliona eura državu bi druga rata kineskog kredita koštala 34,11 miliona eura prema srednjem kursu Centralne banke na datum dospjeća obaveza. Ušteda kod kamate iznosi 4,11 miliona eura, a kod glavnice 1,04 miliona eura”, navodi se u saopštenju MFSS.

Kako je saopšteno, ukupna dosadašnja ušteda budžeta Crne Gore iznosi devet miliona eura kroz dvije rate, koje su dospjele na naplatu 21. jula prošle godine i 21. januara ove godine.

Podsjećaju da je kod prve rate ušteda, zahvaljujući hedžing aranžmanu, bila 3,91 miliona eura.

Ostvarenim rezultatom je, kako navode u MFSS, ispunjeno obećanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića koji je u julu prošle godine, kada je taj resor Vlade zaštitio od valutnog rizika povučena sredstva iz kineskog kredita, izjavio da će Crna Gora imati benefite od hedžing aranžmana.

“Hedžing je do sada donio korist državnom budžetu od devet miliona eura. Pokazali smo da su nam najvažniji građani. Zato – niko neće zaustaviti, niti ćemo dozvoliti da ugrozi ekonomsku reformu “Evropa sad!” za bolje uslove života građana Crne Gore”, poruka je ministra Spajića.

Dodaju da je ukupan iznos druge rate kredita, koji je plaćen kineskoj Exim banci, je 38,67 miliona dolara, od čega se na otplatu glavnice odnosi 30,47 miliona, a na kamatu 8,2 miliona dolara.

Iznos od 27,73 miliona eura država Crna Gora je, po tom osnovu, platila bankama u eurima za glavnicu i kamatu, dok su četiri banke iz hedžing aranžmana državi uplatile 37,28 miliona dolara za Exim banku. Ukupno, Crnu Goru je druga rata kredita koštala 28,96 miliona eura, jer taj konačni iznos uključuje i dodatni nehedžovani dio glavnice i kamate od 1,4 miliona dolara (1,23 miliona eura).

Foto: gov.me

“Crna Gora je ljetos, zahvaljujući uspješnim pregovorima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona dolara. Hedžing aranžman je najavljen i za ostatak novca do ugovorenih 944 miliona dolara po povlačenju svih sredstava do ukupnog iznosa. Povučena dosadašnja sredstva iz kredita sa Exim bankom za gradnju dionice auto-puta iznose 851,96 miliona dolara, što prema ugovorenom fiksnom kursu EUR/USD (1,3718) iznosi 621,05 miliona eura, odnosno 751,42 miliona eura po srednjem kursu CBCG na 21. januar 2022. godine”, podsjećaju iz resora Milojka Spajića.

Kredit za prioritetnu dionicu auto-puta od Podgorice do Kolašina ugovoren je 2014. godine u dolarima po kamatnoj stopi od dva odsto.

“Zahvaljujući prošlogodišnjem hedžing aranžmanu, Crna Gora obezbjeđuje američke dolare po značajno povoljnijim uslovima iz hedžing aranžmana, prema kojima se obavlja konverzija glavnice po kursu EUR/USD od 1,18, uz smanjenu kamatu po prosječnoj stopi od 0,88 odsto”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je prošle godine skinulo oznaku tajnosti sa dokumentacije za hedžing aranžman, koja se dostavlja zainteresovanima na zahtjev, što je ministar obećao da će uraditi odmah nakon prevazilaženja ograničenja sa banakama.

Iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu pozdravila je tada postupak ministra Spajića, ocjenjujući da je u interesu građana, podsjećaju u MFSS.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja