Dug Crne Gore je samo za tri mjeseca smanjen sa 103 odsto na 88 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je rezultat za koji su većini država potrebne godine, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

„Uprkos duhovima prošlosti – rezultati brzo dolaze kad se ljudi iskreno i bezrezervno založe za budućnost svoje zemlje“, napisao je Spajić na svom Tviter nalogu.

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju marta iznosio je skoro 4,1 milijardu eura ili 88,37 odsto BDP-a, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Foto: gov.me/arhiva

“Tokom prvog kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na četvrti kvartal prošle godine oko 233,4 miliona eura, prije svega usljed otplate duga po osnovu euroobveznica emitovanih 2016. godine u iznosu od 227,45 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 3,57 milijardi eura ili 77 odsto BDP-a.

“Spoljni dug iznosio je 3,64 milijarde eura, odnosno 78,56 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 454,76 miliona eura, odnosno 9,81 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju marta iznosili 527,26 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 55,38 miliona eura ili 11,37 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja