Ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru u prošloj godini je iznosio 564,2 miliona eura, što je 0,7 odsto više u odnosu na 2019, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da je priliv po osnovu kompenzacija zaposlenih, odnosno plata rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu, iznosio 261,7 miliona eura, što je smanjenje od 7,4 odsto u odnosu na uporedni period.

„Priliv po osnovu ličnih transfera je iznosio 262,3 miliona eura, što je povećanje od 9,6 odsto“, rekli su z CBCG.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Oni su naveli da je priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja iznosio 40,2 miliona eura i bio je 5,1 odsto veći u odnosu na 2019.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, procjenjuje se da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja