Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Crne Gore danas počinju rad na drugoj fazi za uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako dodaju, pokretanje druge faze zasnovano je na uspešnoj realizaciji prve faze, koja je potvrdila održivost fonda i utvrdila njegove ključne specifikacije i zahtjeve.

,,Kreditno garantni fond će omogućiti bankarskom sektoru da obnovi i poveća svoje kreditne kapacitete za mala i srednja preduzeća, koja su posebno pogođena pandemijom Covid-19 čime će im pružiti lakši pristup finansijama, i stimulisati održivi dugoročni razvoj crnogorske privrede. Mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu crnogorske ekonomije, čineći 99,8 odsto preduzeća i više od polovine crnogorskog BDP-a”, navodi se u saopštenju.

Događaju koji je održan danas povodom početka druge faze prisustvovali su predstavnici Vlade, EBRD-a i konsultanti Crimson Capitala.

Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja otvorio je današnji događaj i kazao da ga raduje što je veliki dio aktivnosti na uspostavljanju Kreditno-garantnog fonda uspješno realizovan i istakao  značaj koji ovaj fond  ima za crnogorsku privredu.

“U prethodnom periodu, uz tehničku pomoć i podršku naših prijatelja iz Evropske banke za obnovu i razoj (EBRD) intenzivno je sproveden niz  aktivnosti kako bi se Kreditno -garantni fond što prije stavio u funkciju što govori o posvećenosti Vlade kada je u pitanju uspostavljanje ove institucije.

Foto: gov.me

Prva faza aktivnosti je uspješno realizovana. Urađen je Okvir i mapa puta za uspostavljanje Kreditno – garantnog fonda Crne Gore koji uključuje i rad na nacrtu Zakona o ovoj instituciji, koji se oslanja na najbolje međunarodne prakse, iskustva iz drugih KGF-a širom svijeta, direktive Evropske komisije, pravni i regulatorni okvir Crne Gore, te specifičnosti crnogorskog poslovnog i finansijskog sektora, i podsjetio da je Vlada predlogom budžeta za 2022. godinu opredijelila skoro 11 miliona eura za operacionalizaciju fonda.

“Fond će pružiti povoljnije finansiranje u vremenima krize, i biće dugoročan partner našoj privredi na putu razvoja i unapređenja biznisa, a država će omogućiti da do finansiranja dođu i startapovi, žene preduzetnice, kao i svi potencijalni preduzetnici sa dobrom biznis idejom i zajedno sa onima koji već posluju, opstanu na tržištu i postanu konkurentni.”

Remon Zakaria, šef EBRD za Crnu Goru, kazao je; „Početkom druge faze tehničke saradnje sa EBRD, Crna Gora je bliža nego ikada uspostavljanju dugoročnog i održivog Kreditno-garantnog fonda. Zadovoljstvo mi je što preuzimam ulogu šefa EBRD-a Crne Gore u ovom važnom trenutku za državu i njenu poslovnu zajednicu. Uspješan rad na prvoj fazi tokom ljeta pružio je snažne temelje za sledeću fazu implementacije. Ovaj fond će podržati zemlju u njenim naporima za oporavak od Covid-19 i poboljšati pristup finansijama za lokalne preduzetnike i MMSP.

Zaključeno je da će razvojna komponenta koju donosi Kreditno-garantni fond pospješiti i diversifikovati crnogorsku ekonomiju, a bankama stvoriti siguran okvir za buduću saradnju.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja