Vlada Crne Gore dala je zeleno svjetlo za tehnički rebalans budžeta za 2022. godinu i predlog će biti dostavljen Skupštini po hitnom postupku.

U toku je sjednica Vlade na kojoj je utvrđen Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, piše rtcg.me.

“Vlada je utvrdila Predlog o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2022. godinu. Zaključila je da predlog zakona dostavi Skupštini radi donošenja po hitnom postupku”, kazao je premijer Dritan Abazović.

Generalna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica kazala je da se ovim zakonom obezbjeđuje osnov za rad državne uprave u narednim periodu.

Foto: Ilustracija, pixabay

“Razlika u odnosu na budžet koji je usvojen 29. decembra prethodne godine je uvećanje od nekih 60 hiljada eura i tiče se četiri klasifikacije – transfera nevladinim organizacijama, otplate obaveza iz prethodnog perioda i otplate garancija”, kazala je ona.

Objasnila je da je uvećanje došlo u skladu sa reorganizacijom budžetskih sredstava.

Do izmjena je moralo doći zbog nove strukture Vlade u kojoj sada imamo 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja, dok ih je u prethodnom sazivu bilo 12.

Za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine kada se bude raspravljalo o tom predlogu određeni su ministar finansija Aleksandar Damjanović i generalni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović.

Prema prijedlogu dnevnog reda, Vlada će danas razmatrati informaciju o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava, tekuće budžetske rezerve, zatim informaciju o početnim stanjima depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza budžeta Crne Gore na dan 1.1.2021. godine, Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, za 2021. godinu.

Na dnevnom redu je i usvajanje Prijedloga platforme za učešće premijera Dritana Abazovića na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Prijedloga platforme za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministar prosvjete Miomir Vojinović, na Svjetskom obrazovnom forumu, od 23. do 25. maja 2022. godine, London, Velika Britanija, te Prijedloga platforme za učešće ministra pravde Marka Kovačana Regionalnoj konferenciji „Kultura integriteta: Jačanje antikorupcijskih mjera“, Šibenik, od 22. do 24. maja 2022. godine.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja