Sjetite se jedne ili dvije manje greške koje znate o sebi. Recite sebi  da kroz deset godina njih neće više biti pa je svejedno ako sada postoje. Možda vam nije  jos jasno zašto imate određene greske ali sa vremenom možda ćete razumjeti.

Više puta dnevno sjetite se da svi ljudi imaju dobre i loše karakteristike. Budite strpljivi sami sa sobom. Niste još prestali da se učite – a učimo se cijeli život.

Naučite  da se razmazite, a da ne trošite puno. I pokažite sami sebi da se volite.

Pomislite na svoje karakteristike koje ne volite, a ne možete ih promijeniti. Da li u tim karakteristikama ima nešto što bi mogli zavoljeti ?

Pomislite na nekoga koga volite. Da li ga volite uprkos njegovim manama?  A zašto ne bi mogli na taj način i sami sebi dati ljubav?

Vježbajte primanje ljubavi – želite li istinski da volite, morate znati da primite ljubav i budete svjesni da je zaslužujete. Prihvatite ljubav koju vam daju bliski ljudi, njihova dobra djela, lijepe riječi, komplimente i poklone. Vježbajte sami sebi da govorite “Volim te”, volite se bezuslovno i takva ljubav će vam ispuniti srce.

Vježbajte da kažete “ne” – nemojte se osjećati krivim ako želite nekoga da odbijete ili niste raspoloženi za nešto što drugi traže od vas. Radite samo ono sto vaše srce želi, a nemojte raditi nešto samo da udovoljite drugima.

Radite ono što volite – ako možete da pronađete nešto što stvarno volite da radite i počnete tako da provodite vrijeme, pronaći ćete ljubav, radost i sreću u svom srcu.

Odnosite se prema sebi kao prema najboljem prijatelju.

Oprostite – ostavite prošlost iza sebe i budite prisutni u svakom novom danu. Oprostite sebi sve napravljene greške, žaljenja i propuste. Vrijeme je da krenete naprijed.

Njegujte se – pronađite vrijeme za sebe i njegujte se fizički, emocionalno, mentalno i spiritualno. Radite ono sto vam pruža osećaj mira, veselja i ljubavi. Idite u šetnju, bavite se sportom, vježbajte, plešite, zdravo se hranite i spavajte.

Osećajte se dobro sami sa sobom – Pogledajte se u ogledalo, nasmešite se i recite sami sebi “Volim te, vredna sam ljubavi”. Slušajte omiljenu muziku i čitajte knjige, igrajte se s kućnim ljubimcima, budite ponosni na svoja dostignuća, pišite dnevnik o svojim životnim snovima i ciljevima.

Nemojte da se upoređujete sa drugima – Svaki čovjek je jedinstveno biće i svako ima drugačiji talenat. Upoređivanje s drugima izaziva negativne emocije, poput narušenog samopouzdanja, depresije, zavisti i ljubomore. Usredsredite se na sopstvenu unutrašnju snagu, upoznajte sebe i otkrijte darove koje imate.

Ne morate da budete savršeni – Nastojte da date najbolje od sebe, a ako ne postignete savršenstvo, prihvatite da to ne znači da ste doživjeli poraz.

I još nešto..

Kada postignete tačku u kojoj ćete reći da sami sebe prihvatate mnogo toga ce se promijeniti. Promijeniće se vaš pogled na svijet, postaćete tolerantniji prema drugim i lakše ćete prihvatati kritike na vaš račun. Primjedbe neće uticati na vas jer duboko u sebi znate da se volite.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja