Hiljade žena izašle su na ulice Istanbula u znak protesta, jer se zemlja povlači iz međunarodnog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama. Ovaj potez naišao je na snaže kritike zapadnih saveznika, piše gradski.me.

Protesti su uslijedili nekoliko sati nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan branio povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije, o kojoj je pregovarano u najvećem turskom gradu 2011. godine, a čiji cilj je sprječavanje i momentalno procesuiranje nasilnika.

“Nećemo biti ućutkane, nećemo se plašiti, nećemo se pokloniti“, poručile su žene na večerašnjem protestu.

One su nosile transtparente na kojima piše „Ne odustajemo od Istanbulske konvencije“.

Foto: Sedat Suna/Twitter

Procjenjuje se da je na trgu u Istanbulu bilo preko 1.000 žena, ali i veliki broj pripadnika policije.

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vide se da je došlo i do sukoba između demonstranata i policije.

Erdogan je povlačenje iz konvencije najavio u martu, rekavši da će Turska koristiti lokalne zakone, a ne međunarodne konvencije.

„Naša bitka nije započela Istanbulskom konvencijom i neće se završiti povlačenjem iz sporazuma“, poručio je turski predsjednik.

Ipak, njegov postupak osudile su Sjedinjene Države, ali i Evropska unija, što izaziva dalje sukobe Turske sa inostranim partnerima.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja