Žene u EU u prosjeku još uvijek zarađuju manje od muškaraca, i na svaki euro koji zaradi muškarac, žena zaradi 86 eurocenti, saopšteno je uoči evropskog dana jednakih plata koji se ove godine obilježio 10. novembra.

“Jednakost je jedna od osnovnih vrijednosti EU i temelj je nezavisnosti i slobode ljudi. Žene i muškarci zaslužuju jednaku platu, tretman i mogućnosti”, ističe se u zajedničkom saopštenju potpredsjednice Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vere Jurove, komesara za socijalna prava Nikolasa Šmita i komesarke za ravnopravnost Helene Dali.

Komesari su naveli da, iako su iste plate za žene i muškarce predviđene Ugovorima EU prije više od 60 godina, razlike još postoje i to uprkos unapređenju položaja žena u društvu i profesionalnom životu, prenosi bankar.me.

Jaz u platama posljedica je više faktora – odgovornost za brigu (o porodici) uglavnom je na ženama, pa one zbog toga češće rade sa skraćenim radnim vremenom, žene takođe rade u slabije plaćenim sektorima i na slabije plaćenim poslovima unutar sektora, i zbog manjih plata imaju i manje penzije.

Foto: Ilustracija, pexels

Njihovo saopštenje ukazuje i na to da se nepostojanje istih plata teško utvrđuje, a nedostatak transparentnosti plata dovodi žene i neke muškarce u nepovoljan položaj.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Direktivu o transparentnosti plata koja ima za cilj da osnaži radnike konkretnim alatima za ostvarivanje njihovih prava i, što je najvažnije, da unaprijedi primjenu jednakih plata u kompanijama.

Komesari su u zajedničkom saopštenju istakli da današnji zaposleni i mladi, kao i buduća radna snaga, očekuju od poslodavaca više u smislu uključenosti i pravičnosti.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja