1973. ovaj svijet je napustio čovjek koji ga je učinio mnogo zabavnijim mjestom.
Titula omiljenog profesora univerziteta na Oksfordu pripadala je piscu knjige “Gospodar prstenova”. Učenici su jedva čekali njegova predavanja. On je mnogo volio svoj posao. Tolkin je držao čak tri, četiri puta više časova godišnje nego što je imao u ugovoru. Bio je ekspert za stari engleski jezik i nordijsku literaturu, predavao je sa puno strasti, često se maskirao na predavanjima, a i van njih (u ratnike ili neke životinje). 
Tolkin je počeo da piše o Srednjoj Zemlji 1917. godine, dok se odmarao u rovu tokom Prvog svjetskog rata. Pored pisanja, on se na specifičan način bavio i lingvistikom. 
Još od malena interesovali su ga jezici, govorio je tečno dvocifren broj jezika. Gajio je simpatije prema južnoslovenskim jezicima. U jednom pismu unuku osnivača Oksfordskog rečnika pomenuo je da je probao da uči srpski i ruski, ali da mu nije uspjelo. I uporedio je njihove zvučnosti sa zvukom violine prema kome ima duboko strahopoštovanje kao i prema srpskom i ruskom koje nije mogao da savlada. Isto tako ni sviranje violine nije savladao iako je uporno pokušavao kao dječak. 
Izmislio je ukupno 14 jezika. Jedan od glavnih uzroka nastanka “Gospodara prstenova” je bila njegova želja da ih upotrijebi na neki nacin.
Njegovo zanimanje za konstrukciju rečenica doživjelo je vrhunac kada je osmislio sopstveni „vilinski jezik” na kom se dopisivao sa svojom ženom Edit.  Zapravo njih dvoje su zajedno izmislili dva vilinska jezika: kvenijski i sindarinski
Njegova žena Edit Brat bila je inspiracija za karakter Lutjen iz Silmariliona. Sa 16 godina Tolkin se zaljubio u Edit koja je bila tri godine starija. Njegov tutor, katolički sveštenik, bio je zgrožen time da se njegov štićenik viđa sa protestantskom djevojkom i zabranio mu da je viđa sve dok ne napuni 21 godinu. Čim je napunio te godine, sreo je Edit. Ona je zatim raskinula vjeridbu sa drugim momkom i prešla u katoličanstvo. Tolkin i Edit živeli su u srećnom braku do kraja života. Po Tolkinovoj želji, njih dvoje dijele i nadgrobni spomenik na kome je pored imena upisano i „Beren” (Tolkin) i „Lutjen” (Edit).
Primjera radi na kvenijskom: Ellen silla lumen omentielve- jedna zvijezda sija nad časom našeg susreta. To znači: “Drago mi je što sam te upoznala”.
I nama je drago što ste nas upoznali sa svojim svijetom.
Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja