Na Novosadskom festivalu knjige, NOFEK, 2021. 3 septembra, budvanska književnica, Katarina Sarić, otvorila je sajam, ujedno zatvorivši Panonsku turneju „Bi – Bi na šoru“, u okviru koje se, vojvođanskoj publici, predstavila u čak sedam gradova.

Turneja je započela nastupom na festivalu „Plutajući čovek“ koji se održao na Zelenoj glavi Apatina, od 14. do 17. avgusta u organizaciji češkog Liber Land-a, na kojem je autorka nastupila poetsko-scenskim performansom „Bi Bi na leđima“, a nastavila se već sljedećeg dana u Apatinu, u okviru ljetnjeg programa biblioteke „Miodrag Borislavljević“, u formi scenskog čitanja: „Plesan patina“.

Sem novog romana „Kakofonija“ čiji je segment poslužio kao naslov turneje, crnogorska autorka je apatinskoj publici predstavila značajan opus svog stvaralaštva: dvije nagrađene poetske zbirke Globus Hystericus i Smrt Madam Dupin, dvotomnu epsku zbirku Kamijada i Kamiseja, kao i putopis Golo Meso.

Turneja „Bi – Bi na šoru“, obuhvatila je još pet gradova: Novi Sad, Sombor, Odžake, Kulu i Suboticu.

Čitava turneja, zamišljena je kao putujući karavan, u okviru kojeg se autorka Katarina Sarić, publici predstavila literarno-scenskim i poetskim performansima od kojih je svaki bio tematski naslovljen specifičnim motivom grada domaćina.

Gradovi-stanice, ovog neobičnog literarnog putovanja, sa slikovitim naslovima, izazvali su veliku pažnju publike i medija.

Sem pomenutih apatinskih prvih nastupa, uslijedio je Novi Sad, knjižara-klub Nublu, u kojem je autorka izvela performans „Gospodarsko-ropski diskurs iliti Klečanje na kukuruzu“ u formi svojevrsne tribine, potom performistički karavan, Kula „Idemo u Kulu da jašemo mulu“, gdje je izazvala pravo oduševljenje među publikom, čitanjem sa sedla, starog 150 godina, zatim ulični performans kod spomenika Lazi Kostiću, u centru Sombora „Dunđerska-sunđerska iliti Da sam ja muško“, u Odžacima „Protrljaj dugme i prizovi čišćenje kuće“ i najzad,  Subotici, Kulturnom centru „Danilo Kiš“, u saradnji sa Književnim klubom Fondacije Danilo Kiš, tribinom „Čas Kakofonije“  kojom je završen sedmi dan Panonske turneje kroz razmjenu introspektivnih iskustava sa publikom koja je bila direktno uključena u živu scenu performansa.

Sedam dana Kakofonije, u sedam panonskih gradova, pratili su brojni mediji, od lokalnih televizija i radio stanica, preko informativnih portala, a nastup na NOFEK-u, kojem je, Katarina Sarić, kao specijalna gošća, otvorila Novosadski festival knjige, označio je blistavu završnicu cjelokupne vojvođanske turneje crnogorske književnice.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja