Promocija trojezične zbirke „Pjesnička svitanja“, čiji su autori pjesnici i pjesnikinje iz Crne Gore održana je sinoć u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

O zbirci su govorili: direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, književnik Veljko Veljković, pjesnikinja Edita Dautović koja je i urednica u zbirci, pjesnikinja Vesna Kljajić i učesnici trojezične zbirke pjesama.

Foto: KIC

“Nadamo se da će ova zbirka poezije biti tek početak multikulturalnog umjetničkog stvaralaštva Crne Gore, koja je na svoj način obilježava trenutak u vremenu ljudskog postojanja. Sigurna sam da ćemo je sa uživanjem čitati, ali i da će to raditi i sljedeće generacije koje će zbirci produžiti trajanje i dati joj savremneu aktuelnost i vrijednost“, kazala je Burzan Vuksanović u najavnom dijelu večeri.

“Potrudili smo se da promovisanjem poezije i pojedinaca kroz umjetnost i stvaralaštvo, oslikavamo duh i tradiciju Crne Gore. Svaki narod i svaka država treba da njeguje i čuva svoju tradiciju i vrijednosti, posebno u kontekstu doprinosa razumijevanju prošlosti, kao i mjesta i uloge svakog subjekta u procesu oblikovanja budućnosti. Autori i autorke pjesama dolaze iz svijeta odraslih i kroz stihove predstavljaju ljubav, tradiciju, zavičaj, porodicu, prijateljstvo… Takođe prikazali su i svoja najdublja osjećanja nostalgije, sjete, žala, tuge, sreće, kajanja“, kazala je Dautović.

Foto: KIC

Ona je dodala da je zbirka poezije “Pjesnička svitanja” krajnji rezultat projekta “Poezijom manjina do mutikulturalnog bogatstva”, projekta koji je finasijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Foto: KIC

Svoje stihove je čitala i pjesnikinja Vesna Kljajić koja se i obratila: “Bez obzira na nacionalnost, vjeru, različitu kulturu, ono što svi dijelimo su emocije i ove pjesme pokazuju da jedino što vrijedi i spaja ljude i čini nas boljima su baš osjećanja. Njih treba dijeliti kroz pjesme, priče, ljubav, druženje. Poezija se piše srcem, zato ničije srce ne može ostati imuno na stihove koji prodiru duboko u dušu“, kazala je Kljajić.

Književnik Veljko Veljković istakao je umjetnički pluralizam kada je u pitanju struktura autora ove zbirke.

Foto: KIC

“Ovaj književni poduhvat ima ne samo regionalni značaj, već i značaj u balkanskim okvirima, s obzirom na to da smo imali autore i iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne, Srbije, Kosova, Albanije. Te s tim u vezi u ovom djelu imamo jedan umjetnički pluralizam, jednu antologiju kvaliteta i raznolikosti. Zajednička svojstva koja imaju sve pjesme u zborniku je visoki umjetnički domet. Takođe u nekim pjesmama se osjeća i lični i kolektivni bol, molitva, vjera, Bog i zahvalnost“, zaključio je Veljović.

Izdavač zbirke je Spirit Art Montenegro. Zbirka je trojezična na crnogorskom-srpskom-hrvatskom-bosanskom, albanskom i turskom jeziku.

Ono što je posebno obilježilo ovu promociju i dalo poseban efekat pjesničke večeri je to što su Edita Dautović i Sofija Kirsanov, koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore, čitale stihove drugih autora iz zbirke, a pjesnik Samir Adžović čitao je stihove na albanskom jeziku.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja