“Gdje su ljudi? – nastavi napokon Mali Princ.- Čovjek je pomalo usamljen u pustinji…
 -Čovjek je usamljen i među ljudima – dobaci zmija.”
Citat koji se nalazi u Lionu, na spomeniku Malom Princu i njegovom tvorcu Egziperiju.
Kada je opisivao pad pripovedačevog aviona u Saharu na početku knjige, Egziperi je pisao o nečemu sa čim je imao iskustva. Iako je svjetsku slavu stekao kao autor „Malog princa“, on je pre Drugog svetskog rata u Francuskoj bio poznat kao aristokrata koji je avionom prelazio poštanske rute za Afriku i Južnu Ameriku, a jedno vrijeme je čak radio i kao probni pilot. Prilikom pokušaja da postavi rekord u brzini prelaženja rute između Pariza i Sajgona, pisac se srušio u pustinju, dvestotinak kilometara od Kaira.
Sent Egziperi je rukopis ostavio kod jednog prijatelja prije nego što je ponovo odjurio da se pridruži vojsci. Jedna od najpoznatijih knjiga svih vremena je u ruke izdavača stigla na krajnje neobičan način. Egziperi je jednostavno bacio izgužvanu kesu sa originalnim rukopisom i ilustracijama na sto kod prijatelja, i odjurio nazad u Francusku. Na 140 rukom ispisanih stranica nalazila se gomila precrtanih rečenica, nečitkih pasaža, mrlja od kafe i tragova cigareta.
Rukopis je ostavio kao poklon, rekavši: „Želio bih da ti ostavim nešto sjajno, ali ovo je sve što imam.“
Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja