Žene se na poslu još uvijek u velikoj mjeri susreću s otvorenim ili suptilnim načinima diskriminacije. To svakodnevno doživljavanje diskriminacije u svom poslovnom okruženju, nije samo njihov problem već problem cjelokupnog društva.

Stacey Alcorn, iskusna poduzetnica, start-up ekspertica, autorica, blogerica te predavačica je za ,”Leaders in Heels” objasnila koje su to stvari u biznisu dopuštene muškarcima, dok ženama nijesu. Alcorn je u svojoj bogatoj poduzetničkoj karijeri proširila firmu s nekretninama na 20 kancelarija, osnovala advokatsku kancelariju, coaching biznis, te izgradila modni imperij i pritom naučila da u biznisu postoje drugačija pravila za žene u odnosu na muškarce. Iako postoje i neke prednosti za žene u biznisu, ima i jako puno nedostataka na koje trebaju pripaziti pri poslovanju i do kojih muškarci lakše dolaze.

Ovo su pet stvari koje muškarci mogu, a žene ne mogu raditi u biznisu:

  • Pretpostaviti da je poslovna večera  – poslovna večera

Poslovna večera uobičajen je način saradnje u svijetu, no poslovna večera između muškarca i žene i dalje je tabu tema.I dok su mnoge poslovne večere zaista poslovne večere na kojima se ostvaruju bolji poslovni odnosi, a nerijetko i sklapaju poslovi, postoje i one na kojima poslovni saradnik ima na umu nešto više od same večere. Zbog toga su žene često u nezgodnoj situaciji kada trebaju ugovarati poslovne večere s muškarcem.

Alcon stoga savjetuje: “Ako mislite da je dovoljno što nosite vjenčani prsten, razmislite ponovo. Moj savjet je da se držite ručka ili kafe ako nije zaista nužna poslovna večera, ili ako ne idete s grupom ljudi. Na taj ćete način izbjeći da potencijalno dobar poslovni odnos postane neugodan ili čak ratoboran”.

  • Na društvenim mrežama objavljivati samo poslone stvari

Društvene mreže savršen su alat za razvoj biznisa, no neki misle da su žene koje se često promovišu loše majke.

“Stalno sam objavljivala postove koji se odnose na moje poslovanje. Stavila sam sliku s networking evenata, zajedničkih ručkova, poslovnih putovanja… Shvatila sam da zato što sam objavljivala samo poslovne stvari, ljudi su počeli ispitivati provodim li ikad vrijeme sa svojom obitelji. Provodim vrijeme sa svojom obitelji svaki dan, ali sam odlučila taj dio svog života zadržati polu-privatnim“, ističe Alcon.

Žena koja često objavljuje nešto poslovno na društvenim mrežama ili pak objavljuje kasno navečer, ne znači da ne provodi vrijeme s obitelji, možda je upravo tada s djecom. Postavlja se pitanje zašto se i na muškarce ne gleda na taj način i zašto se od njih ne traži da objavljuju privatne stvari?

  • Plakati

Suze na poslu oduvijek su se gledale kao znak slabosti i neprofesionalizma. Tačnije rečeno, ženske suze se često smatraju znakom slabosti, a ponekad čak i načinom manipulacije, dok to isto ne vrijedi i za muškarce.

“Iz mog iskustva, u poslovnom svijetu, se muškarce koji plaču doživljavaju kao snažni, dok su žene koje plaču slabe. Sigurna sam da ima dana kada svi, i muškarci i žene, samo želimo jecati u jastuk. Ako ste cura, nađite nekog s kim ćete podijeliti nevolje, jer istina je da djevojke koje plaču u kancelariji, pokazuju svoju ranjivost i nikada ih neće gledati kao jake”   , savjetuje Alcon.

  • Hvaliti se

Drugačije se gleda na samohvalu muškaraca od samohvale žena. Na muškarce koji se hvale svojim nagradama, postignućima ili priznanjima, gleda se kao na bogove, a žene se iz istog razloga prozivaju odbojnim.

Međutim, Alcorn je tu pronašla način kako se žene mogu pohvaliti svojim postignućima – na svojim web stranicama ili na LinkedIn profilu.

“Kada sretnem nekoga, nikada se neću hvaliti što sam postigla u poslu, ali ako netko koga sretnem dijeli svoja postignuća, učinit ću isto”.

  • Miješati posao i užitak

“U poslovnom svijetu, čini se, različito je povučena crta između posla ili užitka, za žene u odnosu na muškarce. Ako se žene zabavljaju – ako je i networking zabavan, to je tek poslije radnog vremena”.  Stoga se Alcorn pita kako to da muškarci mogu biti cijeli dan izvan kancelarija, igrajući golf, jesu li zauzeti samo pod krinkom umrežavanja? “.

Izvor: womeninadria.com

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja