AUSTRALIJA – Australijska ekonomija oporaviće se brže od mnogih drugih zemalja zbog svog uspješnog suzbijanja koronavirusa, predviđaju stručnjaci.

Premijer Australije Scott Morrison smatra ipak da će joj za to trebati dvije godine, prenose Nezavisne novine.

Vlada Australije izložila je niz građevinskih i infrastrukturnih projekata kako bi ponovo pokrenula ekonomije.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj predviđa da će imati jedan od najmanjih padova bruto domaćeg proizvoda među razvijenim ekonomijama do kraja ove godine, a zvanične prognoze nezaposlenosti revidirane su na osam sa deset odsto.

Međutim, Morrison je rekao da će trebati dvije godine da se ekonomija vrati tamo gdje je bila prije pandemije.

Vlada ima namjeru da naredni mjesec smanji dio podrške za blagostanje od 260 milijardi USD, te su poručili da će biti izuzetno oprezni u pogledu buduće potrošnje.

Australija još svakodnevno bilježi nove slučajeve zaraze koronavirusom, iako su vlasti prošle sedmice poručile da je virus gotovo eliminisan u mnogim dijelovima zemlje.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja