Na kraju oktobra obavezna rezerva banaka je bila 178,1 milion eura. Po podacima Centralne banke, 51,1 odsto od ove sume je na računima u CBCG a u inostranstvu 48,9 odsto.

U septembru je prosjek depozita, koji su osnovica za obračun obavezne rezerve, bio 3,28 milijardi. Od toga su oni po viđenju 70 odsto, a oročeni 30 odsto.

Kako piše Pobjeda, Banke ovu rezervu izdvajaju na osnovu odluke Centralne banke. Njome je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 5,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i 4,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primjenjuje se stopa od 5,5 odsto.

Foto: Portal analitika

Podsjetimo da na 50 odsto obavezne rezerve CBCG plaća bankama mjesečno naknadu po stopi od EONIA umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, pod uslovom da iznos vrate istog dana.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja