Vlada će nastaviti da preduzima aktivne mjere kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje za radnike željezare Toščelik iz Nikšića, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović radnicima Toščelika, koji su juče okupili ispred zgrade Vlade tražeći hitan prijem kod premijera.

Kako su saopštili iz njegovog kabineta, Abazović je odmah nakon sjednice Vlade sa ministrima finansija i rada i socijalnog staranja Aleksandrom Damjanovićem i Admirom Adrovićem, kao i sa savjetnikom za pravna pitanja Ivom Šoćem, razgovarao sa radnicima Toščelika i poručio da su upoznati sa njihovim zahtjevima.

– Preduzete su određene mjere kako bi se i na visokom diplomatskom nivou pokušao riješiti ovaj problem – kazao je Abazović.

On je istakao da su mogućnosti države ograničene, imajući u vidu da je riječ o privatnoj kompaniji, ali da će Vlada učiniti sve da se sačuvaju interesi radnika, piše Pobjeda.me.

Foto: I.M./Pobjeda.me

Predstavnici radnika nikšićke željezare Toščelik su se zahvalili na prijemu ali i istakli da su na radikalizaciju protesta bili prinuđeni upravo zbog postupanja turske kompanije.

Kako su istakli, željezara je simbol Nikšića i kompanija koja zapošljava 250 mladih ljudi, zbog čega se prema ovom pitanju mora iskazati poseban senzibilitet. Na sastanku je dogovoreno da se u kontinuiranom dijalogu, uz pomoć Vlade, iznađe obostrano prihvatljivo rješenje.

Kako su kazali iz Abazovićevog kabineta, sljedeći sastanak zakazan je za naredni četvrtak (23. jun).

Nakon prijema kod premijera Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića, radnici Željezare uputili su se ka Ambasadi Turske u Podgorici. Prema saznanjima Pobjede, zatražiće i prijem u Ambasadi.

Oni već 15-ak dana protestuju zbog najavljenih otkaza, tražeći od Vlade Crne Gore da u dogovoru sa turskim vlasnicima nađu rješenje kako bi se nastavilo sa radom.

– Radnici više ne mogu da čekaju, zato tražimo da se država uključi u rješavanje problema, odnosno preuzme fabriku, pošto je prodala Turcima. Oni sada prodaju fabriku, rekli su cijenu, znamo da država može da je kupi i da ovi radnici napokon počnu da rade, a ne da idu po ulicama – kazao je član pregovaračkog tima radnika Željezare Ivan Vujović dodajući da ako se ova situacija ne pokrene sa mrtve tačke, od utorka radikalizuju proteste.

Reagujući na okupljanje radnika Željezare, iz Vlade Crne Gore poručilli su da se nakon završetka sjednice očekuje sastanak premijera Abazovića, ministara Damjanovića i Adrovića i savjetnika premijera Iva Šoća sa radnicima željezare.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja