Osobe koje obavljaju advokatske poslove se, shodno zakonskim propisima koji su na snazi, smatraju obaveznicima fiskalizacije, pa su, kao i svi ostali, dužni da poslovanje usklade sa odredbama zakona, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su saopštili da zajedno sa Upravom prihoda i carina i projektnim timom za implementaciju elektronske fiskalizacije, predano rade na sprovođenju tih, za građane i budžet Crne Gore, značajnih aktivnosti, piše Mina biznis.

“U ostvarivanju tog cilja kontinuirano se komunicira i pruža podrška obveznicima svih djelatnosti i privrednih branši, kako bi što jednostavnije ispunili obaveze propisane Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i prešli na sistem elektronske fiskalizacije u zakonom propisanom roku”, rekli su iz Ministarstva.

S tim u vezi, kako su naveli, zahtjevi predstavnika advokatske djelatnosti za izuzimanjem iz procesa uvođenja elektronske fiskalizacije, pažljivo su razmotreni u Ministarstvu i Upravi, uzimajući u obzir ekspertska znanja advokata, ali i objektivnu i detaljnu analizu okolnosti i zakonskih odredaba koji regulišu ovu oblast.

“Imajući u vidu da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga propisuje da su obveznici fiskalizacije pojedinci koji su obaveznici poreza na dohodak fizičkih lica i izdavanja računa za isporuku proizvoda, odnosno usluga, te da su osobe koje se bave advokatskom djelatnošću obveznici poreza na dohodak fizičkih lica, koja porez plaćaju po stvarnom dohotku, kao i da poslove obavljaju uz nadoknadu koja podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost, a samim tim postoji obaveza izdavanja računa, osobe iz ove djelatnosti su nedovosmisleno obaveznici fiskalizacije”, tvrde u Ministarstvu.

Foto: Ilustracija, pixabay

Dodali su da Kodeksom profesionalne etike advokata, kao i advokatskom tarifom Advokatske komore Crne Gore koja reguliše oblast naplate nadoknade za izvršene advokatske poslove, isti se tretiraju kao pružanje advokatskih usluga, što osobe iz te djelatnosti kvalifikuje za obredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, bez obzira na specifičnost predmetne djelatnosti sa aspekta tržišne konkurencije i reklamiranja.

“Uz puno razumijevanje specifičnosti obavljanja poslova iz domena advokatske djelatnosti, nadležne institucije i projektni tim u komunikaciji sa predstavnicima advokatske djelatnosti uložiće napore da se u što kraćem periodu pronađe modalitet kroz koji će se tehničko rješenje za obavljanje fiskalnog servisa moći primijeniti u uslovima poslovanja advokata”, rekli su iz Ministarstva.

Kako navode, izuzimanje predstavnika bilo koje djelatnosti, osim onih jasno propisanih zakonom, kako su saopštili, dovelo bi do urušavanja principa neselektivnosti i jednoobraznosti kojima se država vodila prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

“Naglašavamo da je i ovdje od posebne važnosti osnovno pravno pravilo zabrane diskriminacije, te jednakog postupanja prema svim licima, na kojem se, između ostalog, zasniva i advokatska profesija, ali i cijeli pravni sistem”, dodaje se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je glavni cilj elektronske fiskalizacije potpuni obuhvat fiskalizacijom svih subjekata koji ostvaruju prihode u Crnoj Gori, a koji podliježu oporezivanju, pa samim tim posjeduju fiskalni potencijal koji su nadležne institucije dužne da prate i kontrolišu shodno zakonskim normama.

“Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja u službi jačanja principa samooporezivanja i dobrovoljnog i pravilnog prijavljivanja obaveza od poreskih obaveznika.

Naveli su da se crnogorski poreski sistem zasniva na dobrovoljnoj odgovornosti poreskih obveznika da prijave svoje obaveze, u konkretnom slučaju u vezi fiskalizacije – evidentiraju promet.

Takav sistem nakon pune implementacije fiskalizacije treba da jača povjerenje na tržištu.

“Jačanje povjerenja, što je najvažnija sistemska odrednica razvoja u službi najšireg kruga poreskih obveznika, a kako bi se sprovelo dobrovoljno prijavljivanje, zasniva se na principu da poreski obaveznici podstiču i pomažu pravilno i pravovremeno izračunavanje i plaćanje poreskih obaveza”, dodali su iz Ministarstva.

U krajnjem rezultatu, u održivom poreskom sistemu većina poreskih obaveznika se dobrovoljno pridržava poreskih propisa, ako vide da se primjenjuju ravnomjerno.

“Svako drugačije postupanje narušilo bi princip jednake primjene zakona na sve, urušilo povjerenje poreskih obveznika u sistem i na taj način podstaklo poresku evaziju. Fiskalizacija kao model tehnološkog praćenja evidentiranog prometa služi tom sistemskom zadatku, što posljedično jača sistemsku stabilnost”, poručili su iz Ministarstva.

U Ministarstvu su, imajući u vidu važnost advokatske profesije, uvjereni da će se u komunikaciji sa predstavnicima advokata naći rješenja za funkcionalan modalitet primjene elektronske fiskalizacije na ovu djelatnost, jednako kao i na sve poreske obaveznike.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja