Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) naložila je Ministarstvu ekonomskog razvoja da ne daje pomoć preduzeću Skijališta Crne Gore, dok se ne okonča ispitni postupak u vezi novčane pomoći toj firmi.

Postupak, koji je pokrenut u decembru, odnosni se na novčanu pomoć od 250,8 hiljada eura, koje je prethodna vlada dala Skijalištima 2018. godine za pripremu zimske turističke sezone, pišu Vijesti.

AZK je tražila od Ministarstva ekonomskog razvoja da u roku od mjesec od prijema rješenja o pokretanju ispitnog postupka dostavi sve raspoložive podatke potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći dodijeljene Skijalištima sa zakonom i informacije o svemu što je dodijeljeno tom preduzeću.

Foto: Ilustracija, tripadvisor.it

„Agencija je iz sopstvenih izvora došla do informacija da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine preduzeću Skijališta Crne Gore za pripremu zimske turističke sezone dodijelilo pomoć u iznosu od 250,8 hiljada EUR. Postoji sumnjada je preduzeću dodijeljena nezakonita državna pomoć i Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak kako bi ispitala raspoložive podatke i informacije i ocijenila usklađenost dodijeljene pomoći sa zakonom“, navodi se u rješenju AZK.

Skijališta nijesu dobila pomoć države samo 2008. godine, već i godinu kasnije, što je dokumentovala Državna revizorska institucija (DRI) u reviziji završnog računa budžeta za 2019. godinu.

Prema podacima DRI, vlada bivšeg premijera Duška Markovića te godine je podijelila ukupno 28,6 miliona eura pomoći državnim firmama, uključujući Skijališta, bez mišljenja AZK.

Skijališta su tada iz tekuće budžetske rezerve dobila, kako je navela DRI, 650 hiljada eura.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja