Njemačka je donirala Crnoj Gori najsavremeniju terapija za početni stadijum COVID infekcije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako je saopšteno, juče je u Crnu Goru dopremljena donacija monoklonalnih antitijela, najsavremenije terapije u liječenju koronavirusa.

Riječ je o lijeku koji se koristi u početnoj fazi borbe protiv COVID19 infekcije. Donaciju lijeka, vrijednu 3,1 milion eura obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke, a dogovor o vrijednoj pomoći postignut je tokom nedavnog boravka ministarke Borovinić-Bojović Berlinu.

U Kliničkom centru Crne Gore donaciju ministarki uručio je ambasador SR Njemačke Robert Veber.

”Monoklonska antitijela su terapija koja se daje u početnoj fazi infekcije i smatra se nekom vrstom ‘ratnika’ imunog sistema. Dosadašanja istraživanja su pokazala učinkovitost ovog lijeka i ono što je važno da kažem je da ovu terapiju daju ljekari po jasno utvrđenim terapijskim protokolima i uglavnom kod osoba čiji je imunitet već narušen nekim dodatnim oboljenjem”, kazala je Borovinić-Bojović.

Foto: gov.me

Ona je podsjetila da imamo dovoljan broj vakcina kao i terapiju koju koriste najrazvijenije zemlje svijete i još jednom pozvala građane na vakcinaciju.

“Jasno je i da imamo zamor od epidemije, ali ne smijemo posustati i dozvoliti mutaciji virusa da bude brža.Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem na vakcinaciju jer sada već znamo da vakcine djeluju , a na taj način ćete sačuvati sebe, svoje najbliže i zajednicu u kojoj živite”, poručila je Borovinić-Bojović.

Ambasador Veber kazao je kako je današnji čin još još jedan znak zajedničke, uske saradnje Njemačke i Crne Gore, solidarnosti Njemačke i uspješne posjete koju je ministarka Borovinić Bojović imala nedavno u Berlinu.

“Primopredaja ljekova je još jedan element veoma uspješne saradnje između zdravstvenih službi u Crnoj Gori i sa druge strane sa Robert Koh Institutom i Univerzitetske bolnice Šrite u Njemačkoj. Četvrti talas pandemije pokazuje da ne smijemo popustiti u naporima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva ali i kada su u pitanju napori ka uspješnom liječenju pacijenata. Tu i dalje važi poruka da niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni. To je i poruka za sve one koji još nisu donijeli odluku da se vakcinišu, da svi treba da daju doprinos kako bi svi bili sigurni”, kazao je Veber.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja