Ako je suditi prema predsezoni, pred nama je veoma uspješan i intenzivan period, pun izazova i zadovoljnih posjetilaca, te jako dobrih rezultata koji bi bili od ključne važnosti za crnogorsku ekonomiju, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, na 8. sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministar je istakao zadovoljstvo što je u prilici da, sa glavnim akterima koji utiču na kreiranje turističkog tržišnog ambijenta, razmotri sve potencijalne izazove, kao i predloge mogućih rješenja, kako u kratkom roku tako i sistemskih, koja se tiču ljetnje turističke sezone koja je već počela.

On je istakao da je zadatak ovog tijela da djeluje pravcu minimiziranja višegodišnjih naslijeđenih problema koji se odnose na različite vidove infrastrukture, otpad, buku, građevinske radove tokom sezone, problem parkinga, jačanje inspekcijskih službi i ostalo.

Foto: Ilustracija,pixabay

“Rezultat našeg djelovanja osnažiće javne finansije, ubrzati ekonomski rast i održivi razvoj turizma. Uspješna sezona obezbijediće povećanje zaposlenosti”, poručio je Đurović.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Damir Davidović istakao je da će u fokusu rada ovog tijela biti još intenzivnija i efikasnija saradnja svih aktera iz javnog i privatnog sektora, a sve u cilju uspješne realizacije turističke sezone.

“U cilju suzbijanja neformalnih ekonomskih tokova, najavio je posebnu kampanju, koja će podstaći sve one koji posluju u tzv. “sivoj zoni” da formalizuju svoje poslovanje, budu dio sistema i eventualno ostvare subvencije iz državnog budžeta”, saopšteno je iz Vlade.

Generalna direktorica u turizmu Aleksandra Gardašević-Slavuljica, prezentovala je članovima Koordinacionog tijela aktuelni tržišni koncept, sprovedene aktivnosti na pripremi ljetnje turitičke sezone i ohrabrujuće uporedne podatke iz predsezone.

“Tok diskusije je bio usmjeren na rješavanje aktuelnih problema. Posebno su se izdvojili problemi koji se odnose na saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, situaciju na graničnim prelazima, nedostatak sezonskih radnika i neophodnost jačanja inspekcijskih službi”, poručuju iz Vlade.

Zbog proaktivnog pristupa i potrebe maksimalne koordinacije u cilju efikasne realizacije predstojeće turističke sezone, ministar je najavio intenzivniji rad ovog tijela i održavanje sjednica više puta mjesečno.

“Ovo radno tijelo se mora sastajati češće i neophodna je intenzivnija komunikacija sa brzim protokom informacija, te ne samo ukazivanja na probleme već i predlaganje rješenja i preuzimanje odgovornosti nadležnih koja treba da nam u krajnjem stvore uslove za bolje rezultate”, zaključio je Đurović.

Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje turističkih sezona, kako je saopšteno, donijelo je niz zaključaka koje se odnose na preporuke nadležnim organima na svim nivoima, turističkoj privredi, kojima se želi dati snažan impuls i stvoriti uslovi, koji će turističkim poslanicima pomoći u organizaciji ukupne turističke ponude.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja