Vlada bi trebalo da kupi avion “embraer 195”, registarskih oznaka 4O-AOC, za Montenegro erlajnz (MA) u stečaju, a da ga onda stečajna uprava iznajmljuje To Montenegru, kazao je Pobjedi stečajni upravnik prizemljenog nacionalnog avio-prevoznika Saša Zejak.

On smatra da je to zakonski način da se riješi pitanje daljeg vlasništva nad avionom kodnog imena “čarli”, koji je trenutno parkiran na aerodromu u Podgorici.

“MA u stečaju od početka 2022. godine ima pravo na državnu pomoć, na osnovu Plana restrukturiranja iz 2012. kojim je definisano da kompanija može dobiti državnu pomoć nakon deset godina. Davanjem državne pomoći MA u stečaju država bi podigla vrijednost stečajnog dužnika, riješila zakonske prepreke nemogućnosti davanja pomoći To Montenegru i inicirala saradnju dvije državne kompanije”, rekao je Zejak.

Foto: Ilustracija, pixabay

“Čarli” je ranije bio u floti MA, po osnovu finansijskog lizinga, ali zbog neplaćanja jedne rate nije ušao u stečajnu masu. Njegov vlasnik, brazilska BNDES banka, prethodnih mjeseci je pregovarala sa To Montenegrom o prodaji aviona novoj avio-kompaniji, koja je zbog nedostatka novca krajem prošle godine odustala od kupovine.

Nakon toga je iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno da će Vlada kupiti avion, pa ga izdavati To Montenegru.

Brazilci su od To Montenegra tražili 5,3 miliona za kupovinu aviona.

“Najava države da će kupiti avion, a potom ga iznajmljivati novoosnovanoj kompaniji sadrži niz nejasnoća. Osim direktne državne pomoći, u kojoj vlasnik kupuje i samom sebi iznajmljuje avion, nijesu riješena pitanja snošenja troškova za vraćanje ovog aviona u plovidbeno stanje, koji mogu biti znatno veći od cijene samog vazduhoplova. Sporan je i trenutni status motora na tom avionu”, istakao je Zejak.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja