Građani još ne osjećaju koristi Zakona o ograničavanju cijena. Čak i sumnjaju da će biti pojeftinjenja. S druge strane, u Uniji poslodavaca i slobodnih sindikata tvrde suprotno.

Iako je rijetkost da se u našem parlamentu nešto usvoji jednoglasno, ni to našim građanima nije dovoljno da povjeruju političarima. Zakon o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica zvanično u Službenom listu, a građani u nevjerici. Na priču o cijenama čak i burno reaguju, piše rtcg.me.

Na pijaci kupuju građani i građanke ali i njihovi predstavnici u parlamentu. Što poručuju iz poslaničkih klupa to, kažu, i dok kupuju luk u trgovini.

“Vlada se obavezala i parlamentarna većina i ja očekujem da to bude a ako ne bude snosiće veliku odgovornost i vlada se mora mijenjati”, kazao je Predrag Bulatović iz DF-a.

Iz Unije poslodavaca tvrde da su trgovci uvijek pokazivali solidarnost te da novi Zakon neće zloupotrijebiti.

“Ono što je važno je da će građani osjetiti benefit ove intervencije u mjeri u kojoj u to država odredi a ono što je važno jeste da mi ne očekujemo i ne vjerujemo da će se poslodavci ponašati na način koji nije primjeren”, kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Foto: Ilustracija, pixabay

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da je napravljen velik pomak.

“Svako snižavanje cijena je snižavanje cijena ono je pozitivno i mora se osjetiti u pozitivnom smislu, da li je ono dovoljno ili nije to je drugo pitanje”, kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

A drugo je pitanje, kaže Keković i koliko je Zakon primjenjiv u praksi. No svakako, iako je u njemu dosta nejasnoća, tvrdi da je bitno da Zakon postoji. Svakako, ističe, to nije sveto pismo, pa se uvijek može doraditi.

“Važno je da te mjere koje budu, budu jasne, da se zna kako će se ta cijena formirarati. Moramo da znamo ko kontroliše taj zakon i mislim da se tu može uvesti neka vrsta krivične odgovornosti”, dodao je Keković.

Sagovornici napominju da država mora misliti i na trgovce .

“Ovdje je posebno važno kontrolisati marže jer ljudi koji proizvode i prometuju te proizvode moraju imati određenu korist”, kazao je Keković.

“Teret ove intervencije državne, da bi pospješila standard građana ne smiju podnostiti privrednici ni u normalnim okolnostima a ne u ovim”, dodao je Lazović.

Uz nadu da Zakon neće biti samo mrtvo slovo na papiru, ostavićemo vremenu da nam pokaže hoće li potrošačke korpe biti punije, ili pak prazne.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja