Institut za javno zdravlje saopštio je da je realno očekivati da zarazniji indijski soj, sada poznat pod nazivom “delta”, bude registrovan u Crnoj Gori, s obzirom da je nedavno potvrđen i u nekoliko država regiona.

Iz Instituta su Danu kazali da je potrebno da dobro kontrolišemo granice i pažljivo pratimo širenje novih sojeva kako bismo spriječili širenje novog virusa i novi talas epidemije.

“Indijski soj B.1.617, sada poznat kao Delta soj SARS CoV2, sadrži dvije značajne mutacije koje su slične brazilskom i južnoafričkom soju. Zarazniji je, brže se širi i daje slične simptome kao i ostali sojevi SARS CoV2 (povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak čula u kusa i mirisa, suv kašalj, umor, glavobolju…). Na osnovu kliničke slike nije moguće razlikovati neki određeni soj. Delta soj je rasprostranjen širom svijeta, već neko vrijeme je prisutan u Evropi, a nedavno je potvrđen u zemljama okruženja (Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji), pa je realno očekivati njegovo prisustvo i kod nasu predstojećem periodu”, kazali su iz IJZ.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Trebalo bi, kažu, biti spreman, čuvati se, poštovati protivepidemijske mjere (nositi masku, prati ruke i održavati dis-tancu) i vakcinisati se.

“Novije istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da su dvije doze vakcine učinkovite i protiv ovog soja u smislu zaštite od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore među uzorcima koji su bili pozitivni na SARS CoV2 dosad nije utvrdilo postojanje sumnje na prisustvo delta soja u Crnoj Gori”, kazali su iz IJZ.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja