Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju marta iznosio je skoro 4,1 milijardu eura ili 88,37 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Tokom prvog kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, oko 233,4 miliona eura, prije svega usljed otplate duga po osnovu euroobveznica emitovanih 2016. godine u iznosu od 227,45 miliona eura”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 3,57 milijardi eura ili 77 odsto BDP-a, piše Mina biznis.

“Spoljni dug iznosio je 3,64 milijarde eura, odnosno 78,56 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 454,76 miliona eura, odnosno 9,81 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju marta iznosili 527,26 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 55,38 miliona eura ili 11,37 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Foto: Ilustracija, pixabay

Iz Ministarstva su kazali da je u prvom kvartalu povučeno ukupno 23,87 miliona eura, od čega se 11,28 miliona eura, odnosno 13,25 miliona dolara, odnosi na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično u toku četvrtog kvartala prošle godine povučeno je oko 12,59 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Tokom prvog kvartala ove godine nije bilo zaključenja kreditnih aranžmana.

“Tokom prvog kvartala realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 286,37 miliona eura, od čega se 37,83 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 248,54 miliona eura”, pokazuju podaci Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je u istom periodu otplaćena i kamata u iznosu od 24,32 miliona eura, od čega otplata domaće kamate iznosi 1,41 milion eura, a ino kamate 22,91 milion.

“Smanjenje duga po osnovu stare devizne štednje u izvještajnom periodu iznosilo je 160 hiljada eura”, zaključili su iz Ministarstva.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja