Subvencija potrošnje, uz ograničavanje cijena je netržišno rješenje, ali je dobro i predstavlja najmanje remećenje tržišta, ocijenio je ekonomski analitičar i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić.

On je, u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV, istakao da bi se bez subvencionisane potrošnje nanijela šteta privredi i građanima.

“Snagom Vlade i fiskalnim kapacitetima treba potrošnju zaštititi na način koji će najmanje da šteti i privredi i društvu. Država ima organičena sredstva s kojima mora da postigne maksimalan efekat, i stoga mora da odredi kategoriju proizvoda i kaže cijene kojih proizvoda će subvencionisati, odnosno da će država preduzećima nadoknaditi razliku između tržišne cijene i cijene koju će platiti građanin u proizvodnji”, pojašnjava Kostić.

Država, dodaje, nema svog novca, već ubira poreze od privrede i građana, piše gradski.me.

“Ako je privreda loša, država ima manje novca i onda imamo manje škola, bolnica, saobraćaja, manje zdravstvene zaštite i manje plate. Prevashodni interes države je da ima jaku privredu”, naglašava Kostić.

Foto: gradski.me/arhiva

Vlada nema mehanizme za suzbijanje rasta inflacije

Crnogorska Vlada, ko god bio na njenom čelu, ističe Kostić, nema mehanizme da suzbije inflacione tendencije i rast.

“Mislim da je tri mjeseca dug rok i da ga treba skratiti na mjesec i po, kako bi se posmatrali efekti”, ocjenjuje Kostić.

Ukoliko kretanje cijene nafte na svjetskom tržištu bude rasla, onda će se, kaže, ubrzo poništiti benefiti mjere koju je Vlada usvojila.

“Da je Zakon usvojen ranije sigurno da bi šteta po privredu i građane bila mnogo manja”, poručuje Kostić i dodaje da prethodna Vlada apsolutno ništa nije uradila po tom osnovu, dok su se cijene konstantno uvećavale.

“Vlada ima malo mehanizama za suzbijanje cijena, ali u određenom trenutku moraju uraditi ono zbog čega su tu i pokazati da su odgovorni i da žele da nešto urade”, navodi Kostić.

Ograničavanje cijena izazvaće nestašicu određenih proizvoda

On smatra da je ozbiljna greška ograničavati rast cijena na način na koji je to najavljeno.

“Ne možete prostim određenjem granice cijena određenih proizvoda i usluga ograničiti rast cijena. To je uzaludan posao, jer će prije ili kasnije cijene zbog rasta probiti taj limit”, tvrdi Kostić.

Sagovornik Gradske RTV ističe da će ograničavanje cijena izazvati nestašice proizvoda i oštetiti privredu i njene kapacitete.

“Ponuda tih proizvoda na tržištu će biti redukovana ili će biti potpuno ukinuta. Dinamiziraće se siva ekonomija, jer onaj dio tržišne cijene koji bi se realizovao u slobodnom formiranju cijena biće kompenzovan na sivom tržištu. Treba odrediti koji su to proizvodi na kojima se želi zaštititi standard građana budući da Vlada nema mehanizme da zaustavi inflaciju”, ocjenjuje ekonomski analitičar.

Kostić kaže da je ograničavanje marže i cijena udar na slobodnu tržišnu privredu, a samim tim i na demokratsko društvo.

Na pitanje da li će se realizovati ovaj zakon koji obuhvata maloprodajne cijene, fiksne cijene i marže, Kostić odgovara odrično.

“Neće biti prvi put da donosimo rješenja koja se ne mogu realizovati. Sad se već govori o tome da je potrebna represija – inspekcije koje će da kontrolišu i kažnjavaju”, dodaje Kostić.

Investirati u turizam

Naglašava da je turizam izuzetno značajan za Crnu Goru i da bi morao biti predmet pažnje svake Vlade.

“Treba investirati u turizam ili stvoriti ambijent podsticajnog razvoja turizma zbog njegove strateške važnosti kako bi država na njega mogla da se osloni”, navodi Kostić i ističe da je turizam razvojna šansa Crne Gore.

Ratni događaji u Evropi, kaže, za koje ne postoji ni najava da bi uskoro mogli biti završeni, mogu ozbiljno da utiču na turističku posjećenost Crne Gore.

“Prošle godine je Crnu Goru posjetilo 138.000 Rusa i 108.000 Ukrajinaca, a toga neće biti ni približno ove sezone”, ocjenjuje Kostić.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja