Montenegro erlajnz (MA) u stečaju obnovio je danas dio djelatnosti otvaranjem poslovnice u Podgorici, u kojoj će prodavati karte svih avio-kompanija, turističke aranžmane, te organizovati izlete i transfere putnika, saznaje Pobjeda.

Riječ je o staroj poslovnici bivšeg nacionalnog avio-prevoznika u centru Podgorice, na Bulevaru Ivana Crnojevića, koju je stečajna uprava preuredila i osposobila za rad. To je prva otvorena poslovnica nakon prizemljenja flote MA prije šest mjeseci.

U stečajnoj upravi Pobjedi su kazali da je MA tokom 26 godina poslovanja izgradio brend prepoznat širom Evrope i stvorio ime na koje su ponosni.

Foto: Ilustracija, rtcg.me.

“Želimo da to ime nastavi da živi, pa smo shodno novonastalim okolnostima odlučili da obnovimo dio djelatnosti. Krećemo od rada poslovnice u kojoj će se prodavati turistički aranžmani i karte za sve avio-kompanije. Pružaćemo i usluge svih vrsta transfera putnika, organizovati izlete i sve ostale djelatnosti kojima, u skladu sa mogućnostima, MA u stečaju može doprinijeti razvoju turističke privrede Crne Gore”, istakli su u stečajnoj upravi.

Rad poslovnice, kako su dodali, organizovaće stručni kadrovi koji su iskustvo i znanje na ovim poslovima sticali kroz dugogodišnji rad u MA. Planirano je da se u poslovnici prodaju karte i novoosnovane državne avio-kompanije To Montenegra, ali o tome još nije postignut dogovor.

Komentarišući otvaranje poslovnice MA, jedan od bivših radnika Miljan Perović Pobjedi je rekao da očekuje ekonomsku opravdanost poslovanja.

“ Zavisno od rezultata i obima posla očekujem i dodatno angažovanje bivših kolega, a zašto da ne i otvaranje poslovnica u drugim gradovima naše države. Eventualno, u slučaju da MA ponovo počne da obavlja vazdušne operacije, naravno da bi se otvarale poslovnice i širom Evrope“, naveo je Perović, koji je izrazio zadovoljstvo što MA nastavlja rad i uvećava stečajnu masu.

U MA u stečaju trenutno je zaposleno nešto više od 20 radnika. Njima su isplaćene zarade za maj i jun, a kompanija sama finansira sve obaveze.

Osim otvaranja poslovnica, stečajna uprava namjerava da obnovi poslove održavanja vazduhoplova, za šta čeka odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo. U planu je i ponovno uspostavljanje službe keteringa, o čemu su posljednjih dana vodili intenzivne pregovore sa više potencijalnih partnera.

Trenutno se vrši ispitivanje stanja aviona u vlasništvu MA. Pobjeda je ranije objavila da je preliminarni izvještaj komisije za procjenu pokazao da je jedan od pet fokera 100 u plovidbenom stanju, dok ostala četiri nije moguće popraviti.

MA osnovan je 24. oktobra 1994. godine, a prvi let obavio je nakon tri godine – 7. maja 1997. kada je avion crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika iz Podgorice sletio u Bari. Posljednji let zabilježen je 26 godina kasnije – 26. decembra 2020, poslije čega je prizemljena flota. Kompanija se posljednjih godina suočavala sa lošim upravljanjem i velikim finansijskim problemima, koji su doveli do gašenja.

Stečaj u MA otvoren je 28. aprila ove godine na zahtjev Uprave prihoda i carina zbog duga od 13,7 miliona eura za poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja