Posebni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Kovid-19 David Nabaro upozorio je da Evropu početkom 2021. čeka treći talas pandemije, ako vlade ponove, kako je rekao, neuspjeh da učine nužno u sprečavanju drugog talasa zaraze, prenosi rtcg.me.

“Propustili su izgradnju potrebne infrastrukture tokom ljeta, nakon što je prvi talas stavljen pod kontrolu. Sad imamo drugi talas. Ako ne izgrade potrebnu infrastrukturu imaćemo treći talas početkom sljedeće godine”, kazao je David Nabaro u intervjuu za švajcarske novine Solothurner Zeitung, navodeći da osoba koju poznaje nije dobila mjesto u bolnici nakon zaraze koronavirusom.

Nabaro je izdvojio potez Švajcarske koja je dozvolila skijanje s maskama na gondolama, dok su mnoge alpske zemlje, poptu Austrije, zatvorile skijališta.

Foto: Ilustracija, pexels.com

Nabaro smatra da bi Švajcarska mogla doseći “vrlo visok nivo bolesti i smrti”.

“Na virus morate regirati brzo i odlučno, posebno na početku. Ako reagujete polovično onda neće biti dobro. Jednom kad stopa zaraze potone, a to će se desiti, tada može biti slobodni. Ali, trebaju je sada skijališta biti otvorena, pod kojima uslovima?”, rekao je Nabaro.

Istakao je da evropske zemlje moraju imati bolju strategiju i ugledati se na azijske zemlje. Pohvalio je odgovor Južne Koreje gdje je broj infekcija relativno nizak.

“Ljudi su potpuno angažirani, ponašaju se onako kako virusu ne odgovara. Drže distancu, nose maske, izoloju se kad su bolesni, peru ruke i površine. Štitet najugroženije skupine”, istakao je.

Dodao je i to što azijske zemlje nijesu prerano ublažile ograničenja.

“Mora se pričekati da brojevi budu mali i da takvi ostanu. Reakcije Evrope nije bila potpuna”, zaključio je Nabaro.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja