Od naredne godine Univerzitet TOBB u Turskoj, koji pohađa 7.000 studenata iz cijelog svijeta, stipendiraće i crnogorske studente – saopšteno je juče iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Članom Borda direktora Unije komora i robne razmjene TOBB Faikom Javuz je u razgovoru sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, koji je u posjeti Turskoj, kazao da sutdenti Univerziteta TOBB imaju priliku da, osim akademskog znanja, steknu i praktično iskustvo, odnosno plaćeno stažiranje u turskim kompanijama i pioniri su takvog modela obrazovanja u Turskoj, piše pobjeda.me.

Milatović je istakao da crnogorska Vlada istinski vjeruje da je obrazovanje ključ svih promjena.

– Cilj nam je da mladi iz Crne Gore imaju što veće mogućnosti da unaprijede svoje znanje i da se profesionalno i akademski razvijaju – kazao je Milatović i dodao da će stipendiranje crnogorskih studenata dati jak podsticaj daljem razvoju našeg tržišta rada i ojačati ga stručnim i kvalitetnim kadrom.

Milatović je na sastanku sa ministrom trgovine Mehmetom Mušom ocijenio da se snažna ekonomska saradnja između Crne Gore i Turske može unaprijediti, pogotovo u pogledu obima trgovinske razmjene i investicija.

– Cilj kojem Crna Gora teži je da trgovinska razmjena sa Turskom bude na duplo većem nivou od sadašnjeg, 250 miliona eura do kraja 2022. godine, što je najavio i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan prilikom nedavne posjete Crnoj Gori. Kako bi smišljeno i strategijski krenuli u realizaciju ovog cilja, sa sigurnošću mogu da najavim da će crnogorski parlament već na prvoj narednoj sjednici ratifitkovati sporazum o slobodnoj trgovini između naše dvije države – najavio je Milatović.

Foto: Vlada CG

Od ministra Muša je dobio uvjerenje da će sporazum biti u najskorijem periodu potpisan i od Turske.

– Turska je ekonomski snažno prisutna u Crnoj Gori, pogotovo u poslednjih nekoliko godina, pa danas kompanije iz ove zemlje čine gotovo trećinu od ukupnog broja stranih kompanija koje posluju kod nas. Investitori, koji se nalaze među deset najvećih u Crnoj Gori, uglavnom ulažu u energetiku, logistiku, turizam i nekretnine, a vjerujemo da se uskoro mogu naći i u prvih pet. S obzirom na veliko interesovanje koje su iskazali ovog puta sve bliži smo da to i ostvarimo – istakao je Milatović.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja