Svi u Crnoj Gora moraju da preduzmu konkretne mjere kako bismo osigurali da žene i djevojčice mogu voditi sigurniji, zdraviji i prosperitetniji život, poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, povodom međunarodnog Dana žena.

Međunarodni dan žena, kako kaže Popa, prilika je da se svi u Crnoj Gori udružimo i podignemo glas za jednaka prava žena, piše rtcg.me.

“Kada govorimo o ženskim pravima i jednakosti, govorimo o predanosti suštinskim vrijednostima demokratije i poštovanju temeljnih prava svih ljudi. Evropska unija prednjači u globalnim naporima za postizanje jednakih prava i mogućnosti za djevojčice i žene širom svijeta”, navodi Popa.

Foto: rtcg.me

Kako ističe Delegacija EU u Crnoj Gori radi s aktivistkinjama i aktivistima za ženska prava, javnim vlastima i političarima kako bi spriječili rodno zasnovano nasilje i stvorili jednake socijalne, ekonomske i političke šanse za djevojčice i žene širom zemlje.

“Nasilje je najgori oblik nepravde, s kojim se brojne žene i djevojčice suočavaju i danas. Nažalost, nasilje nad ženama i dalje predstavlja jedan od najučestalijih vidova kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori. Ženama se takođe često uskraćuju jednake mogućnosti za učešće i vođstvo u politici. Pored toga, stopa osnaženosti žena – kako u javnom tako i u privatnom sektoru, i to na svim nivoima upravljanja – zabrinjavajuće je niska u Crnoj Gori”, ističe Popa.

Kada god su žene izložene nepravdi, kada se isključuju ili omalovažavaju, to, kako dodaje Popa, zapravo šteti cijelom društvu.

“To je zato što nijedna država ne može ostvariti svoj puni potencijal kada se polovini stanovništva uskraćuju jednaka prava i mogućnosti”, navela je Popa.

Zbog toga se, kako ističe, sada više nego ikad, svi u crnogorskom društvu, a posebno muškarci, moraju zalagati za ženska prava i rodnu ravnopravnost.

“Kupovina cvijeća ženama na ovaj dan lijep je gest ljubavi i uvažavanja. Ali, mnogo je važnije da svi učinimo ono što je do nas i preduzmemo konkretne mjere kako bismo osigurali da žene i djevojčice u Crnoj Gori mogu voditi sigurniji, zdraviji i prosperitetniji život! Srećan Dan žena!”, zaključila je ambasadorka EU u Crnoj Gori.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja