Crnogorska ekonomija je posljednje dvije godine pretrpjela krupnu štetu. Prvo je uzdrmana kovid pandemijom, da bi je nakon toga destruirala nova Vlada uz zdušnu podršku nesposobne parlamentarne većine, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Poručuju da je Crnoj Gori potreban temeljit reformski program koji će u svom fokusu imati stimulaciju zapošljavanja u privatnom sektoru, rast preduzetništva, međunarodnu konkurentnost i značajnu redukciju u javnom sektoru, uključujući mahom nestručnu i neefikasnu državnu i opštinske administracije, piše gradski.me.

“Danas je crnogorski kreditni bonitet ocijenjen kao visoko špekulativan, dok je poslovni ambijent najgori od nezavisnosti. Tzv. ekspertska vlada je uspjela da u diletantskom zanosu zaustavi razvoj preduzetništva i učini Crnu Goru neprivlačnom za strane i domaće ulagače”, navode u GI 21. maj.

Foto: gradski.me

Programom ciničnog naziva “Evropa sad”, navode u u GI 21. maj, kompanije su opterećene novim korporativnim i obligacionim porezima prosječno uvećanim oko 70 odsto, dok ništa nije urađeno u pogledu stimulacije preduzetništva. Naprotiv, dodaju, čak su u najavi novi retrogradni propisi, poput revidiranog Zakona o sprječavanju pranja novca, gdje će se na stotine preduzeća podrediti novim parapolicijskim ograničenjima i besmislenom administriranju koje će destimulisati značajne segmente privrede.

“S druge strane, evidentno je da su nove vlasti, čemu su presudno doprinijeli politička nestabilnost, nastrani populizam i raskošno neznanje, uspjele da od Crne Gore naprave preduzetnički depresivnu zemlju. U tom pogledu, demagoška, netržišna i nametnuta politika zarada neće spasiti ekonomiju od tavorenja i nazadovanja”, kažu u GI 21.maj.

Niti će joj, napominju,  pomoći manipulativna statistika odlazećeg nekvalifikovanog premijera i njegovih nekompetentnih ministara.

“S druge strane, svima je sada jasno da pomenuti program treba da posluži kao populistički zamajac osnivanju Krivokapićeve stranke, pri čemu će njegove bužetske i ekonomske posljedice našu državu gurnuti prema grčkom scenariju. Zato nam je, umjesto opsjenarskih mjera, potreban temeljit reformski program koji će u svom fokusu imati stimulaciju zapošljavanja u privatnom sektoru, rast preduzetništva, međunarodnu konkurentnost i značajnu redukciju u javnom sektoru, uključujući mahom nestručnu i neefikasnu državnu i opštinske administracije”, zaključuju u GI 21.maj.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja