Podnošenje zahtjeva za dječji dodatak za djecu do šest godina počeće u septembru, saopštilo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, uz pojašnjanje da će prvi dodatak za djecu biti isplaćen sredinom novembra.

“Primjena prava na dječiji dodatak počinje od 1. oktobra, a prvi dodatak za djecu biće isplaćen sredinom novembra. Građani će, u cilju smanjenja gužvi i obezbjeđivanja poštovanja epidemioloških mjera u centrima za socijalni rad, biti blagovremeno informisani o rasporedu prijavljivanja za dječji dodatak”, navode iz resora Milojka Spajića.

Po dogovorenom rasporedu, kako su pojasnili, potrebno je da roditelj ili staratelj dođe u centar za socijalni rad, priloži na uvid ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) članova porodice.

Foto: Ilustracija, Pixabay

“Zahvaljujući Informacionom sistemu socijalnog staranja, tzv. Socijalnom kartonu, postupak priznavanja prava onoj djeci koja već primaju dječji dodatak po osnovu prava iz socijalne i dječje zaštite, kao izvedeno pravo ( iz npr. prava na materijalno obezbjeđenje ) je automatizovan, pa nije neophodno da građani ovim povodom dolaze u Centar za socijalni rad”, navode iz resora finansija.

To znači da će dodatak za djecu koja su ga i do sada primala biti isplaćivan u uvećanom iznosu, počev od oktobarskog obračuna.

“Takođe, počev od oktobra, pravo na dodatak za djecu može ostvariti petoro djece u porodici. Na taj način će porodice koje su korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, ostvariti pravo na dodatak za djecu i za četvrto i peto dijete u iznosu od 44 eura za svako dijete. Ovaj postupak se radi automatski kroz Socijalni karton, pa nije nephodno da građani dolaze u centar za socijalni rad kako bi ostvarili ovo pravo”, navodi se u saopštenju.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja