Broj poslovnih subjekata u stranom vlasništvu u Crnoj Gori u 2020. godini iznosio je 11 281, što u odnosu na 2019. godinu, kad ih je bilo 12 429, izraženo u procentima, predstavlja smanjenje od 9,3%, pokazuju podaci Monstata.

Kako navode, najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu u 2020. godini je u Budvi 3 398 što predstavlja 30,1% od ukupnog broja. Zatim slijede opštine Podgorica i Bar.

Najveći broj aktivnih preduzeća u stranom vlasništvu, prema zemlji porijekla vlasnika, je iz Turske 3,25 hiljada, odnosno 28,8 odsto, Rusije 2,01 hiljada, odnosno 17,8 odsto, Srbije 1,56 hiljada, odnosno 13,8 odsto i Ukrajine 640, odnosno 5,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj preduzeća u stranom vlasništvu u prošloj godini zabilježen je u Budvi oko 3,4 hiljade. Slijede Podgorica sa 3,32 hiljade i Bar 1,41 hiljada.

Foto: Ilustracija, pixabay

,,Po sektorima djelatnosti, najviše preduzeća u stranom vlasništvu bilo je u sektorima trgovina na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala, stručne, naučne i tehničke djelatnosti i građevinarstva”, navodi se u saopštenju.

Posmatrajući aktivne poslovne subjekte po opštinama i zemlji porijekla vlasnika, u Budvi, Podgorici i Tivtu najviše ih je iz Turske, a u Baru i Herceg Novom iz Rusije.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja