Sa jučerašnje naučne konferencije “Ekstremizam, terorizam, i religija”, na kojoj je istaknuta saglasnost predstavnika monoteističkih religija u Crnoj Gori i Vlade da je potrebno uvesti religijsko obrazovanje u crnogorski obrazovni sistem, poslata je poruka kojom su “odškrinuta vrata” slabljenja ili možda negiranja sekularne države do njenog teokratskog oblikovanja, saopšteno je sinoć iz Crnogorskog ženskog lobija.

Izvršna direktorica te organizacije Aida Petrović ističe da je najtužnije i izuzetno zabrinjavajuće što se budućim uvođenjem vjeronauke u obrazovni sistem stvaraju uslovi za nove vjerske podjele među djecom, koje neminovno  otvaraju sve druge podjele jednog patrijarhalnog, tradicionalnog i podijeljenog društva, kakvo jeste crnogorsko društvo.

Foto: Petrović, cdm.me

“Koliko puta i koliko dugo treba ponavljati da je religija lična i intimna stvar svakog pojedinca, a da su za religijsko i duhovno učenje djece odgovorne porodice i roditelji i njihova odluka o najboljem interesu djeteta? Vjeronauci mjesto može i treba biti u okviru vjerskih institucija i svi zainteresovani građani, roditelji, porodice svoju djecu i mlade mogu usmjeravati na taj oblik učenja dok formalni obrazovni sistem treba da ostane izvan takvih oblika organizovanja nastave”, ocijenila je ona.

Upitala je Vladu i predstavnike monoteističkih religija ima li država Crna Gora bitnijih pitanja u ovom periodu od današnjih rasprava na temu sagledavanja mogućnosti da se u dogledno vrijeme uvede vjeronauka u obrazovni sistem.

“Sigurna sam da ima, ali vi ni riječ o njima ne rekoste, a tiču se ljudskih prava djece. Ćutite i ne oglašavate se nad: nasiljem koje se svakodnevno dešava djeci u različitim oblicima ; nad dječijim siromaštvom koje je sve ekstremnije i golim okom vidljivo; ćutite na samo u poslednje vrijeme sve veći broj otkrivenih slučajeva pedofilije; ni riječ javne osude o skorašnjim slučajevima vršnjačkog nasilja; ni jedno jedino reagovanje da se djeca ne zloupotrebljavaju u političke svrhe; ni riječ zabrinutosti za djecu bez roditeljskoga staranja, djecu sa ulice, djecu prosjake, djevojčice žrtve ugovorenih dječijih brakova”, navela je Petrović.

Upitala ih je i da li su se sjetili djece sa poteškoćama u razvoju ili sa invaliditetom i koje su njihove potrebe i prioriteti.

“O pravima i potrebama više od polovine populacije žena, posebno žrtava nasilja, ni riječ neću napisati ovoga puta niti uputiti bilo kakvu kritiku, jer slika koju ste poslali sa današnje konferencije na kojoj je bilo sedam muškaraca panelista šalje jasnu poruku ko želi da je shvati, a ona glasi: Muškarci su vlast, muškarci odlučuju, muškarci donose zakone koji se tiču žena i djece njihovih života i budućnosti”, zaključila je Petrović.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja