Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je da su prema njihovim informacijama u 20 obrazovnih ustanova u glavnom gradu evidentirana najmanje po dva nastavnika inficirana virusom korona.

Savović, u izjavi za Dan ističe da je infekcija virusom Kovid ušla u polovinu podgoričkih škola i da bi to trebalo da zabrine čitav sistem.

On navodi da je postojala inicijativa da se naprave spiskovi prosvjetnih radnika koji su zdravstveno ugroženi, kako bi se na vrijeme zaštitili.

“Od 45 vaspitno-obrazovnih ustanova u Podgorici, u 20 imamo makar po dva i više slučaja obolijevanja. Ovo je procjena iz kontakata sa kolegama i podaci se svakodnevno mijenjaju. Praksa je da se kolege koje imaju simptome i kojima se utvrdi oboljenje izoluju i nađe im se zamjena. Strahujem kako će sistem reagovati ukoliko infekcija Kovidom uzme maha. Mnogi prosvjetni radnici su narušenog zdravlja i sve ovo može doprinijeti i ostaviti posljedice po njihove porodice i same učenike”, rekao je Savović.

Foto: Ilustracija, pexels.com

Savović poziva Ministarstvo prosvjete da odgovore šta je bilo sa inicijativom da se naprave spiskovi kolega koji su zdravstveno ugroženi.

“Takva inicijativa je postojala, ali nažalost nije finalizovana. Prvi naši podaci govore da u oko 20 vaspitno-obrazovnih ustanova imamo evidentirane slučajeve zaraženih kolega. Razumljivo je da tim podacima treba pristupati oprezno zbog zaštite identiteta. Činjenica je da je i pored brojnih epidemioloških mjera kojih se pridržavamo epidemija ušla među nastavni kadar podgoričkih škola i to dodatno unosi neizvjesnost i pitanje kako ćemo završiti polugodište, a problem je i iscrpljenost kolega koji sa učenicima rade od ujutru do uveče onlajn nastava kombinovana sa konsultacijama u prvom i drugom ciklusu u školi. Sve ovo će dodatno ugroziti zdravlje naših kolega i volio bih da je do kraja sprovedena aktivnost na popisu kolega koji su vunerabilna kategorija”, rekao je Savović.

On smatra da “kombinovani oblik nastave ne može duže potrajati ni zbog učenika ni nastavnika, jer je svima nama veoma zahtjevan”.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja