Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović pozvao je sve poljoprivredne proizvođače, privredna društva iz sektora prerade poljoprivrednih proizvoda da apliciraju za sredstva bespovratne podrške u okviru IPARD programa, u okviru kojeg je obezbijeđeno 7,25 miliona eura.

On je juče zajedno sa šefom Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Jingveom Engstorm na gazdinstvu korisnika IPARD programa Veska Markovića u Dobrskom selu na Cetinju, najavio raspisivanje dva javna poziva u okviru IPARD programa – M3: investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda, kao i M1: investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

“Današnjom najavom nastavka implementacije IPARD II programa šaljemo snažnu poruku da je ova Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su nephodni za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, a mi iz Ministarstva posebno želimo da to što je prije moguće učinimo u Poglavljima 11,12 i 13 za koja smo resorno nadležni”, istakao je ministar Stijović, izrazivši zahvalnost na kontinuiranoj izdašnoj podršci EU, uz uvjerenje da će biti još snažnija u programskom periodu od 2021- 2027 godina.

Stijović je istakao porodicu Marković kao primjer uspješnih korisnika sredstava bespovratne podrške u okviru prvog Javnog poziva mjere M3, za investiciju u izgradnju objekta vinarije, nabavku opreme, izgradnju upojnog bunara i biološke jame.

Foto: gov.me

kako ističu u Ministarstvu, gazdinstvo Markovića posjeduje vinograd površine 1,6 ha, i ugovorili su i drugi projekat u okiru trećeg Javnog poziva mjere M3 za investiciju u uređenje ekonomskog dvorišta i postavljanje solarnih panela.

Engstorm je potvrdio snažnu podršku Evropske unije Crnoj Gori u poljoprivrednom sektoru i pozvao poljoprivredne proizvođače da iskoriste prednost značajnog budžeta EU koji će se korisititi u 2022. godini za IPARD program u Crnoj Gori.

On je posebno pohvalio sve poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori za njihov naporan rad i uspjeh koji postižu uprkos izazovima usljed pandemije korona virusa i izazovima sa cijenama na tržištu poljoprivrednih imputa.

Šef odjeljenja za saradnju je naglasio da podrška Crnoj Gori u okviru IPARD II programa iznosi 39 miliona eura, ali da je to samo dio sredstava predviđenih za investicije, te da zajedno sa doprinosom Vlade Crne Gore i udjelom korisnika, zajednički napori mogli bi pokrenuti investiciju od više od 70 miliona eura.

Javni poziv za mjeru M3: Investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda biće raspisan 14. februara i trajaće 45 dana, a obezbijeđena je podrška u iznosu od šest miliona eura, za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata; nabavku opreme, mašina i uređaja; kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta predpristupne pomoći Evropske Unije (IPARD II program). Prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću se od 40.000 – 1.500.000 eura.

I drugi poziv će trajati 45 dana, a obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,25 miliona eura. Prihvatljivi troškovi za ovu mjeru kreću se od 10.000 do 500.000 eura.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja