Finalne pripreme postrojenja koje će da obavlja prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore završene su na Malti, saopštili su iz Uprave za ugljovodonike i dodali da se Topaz Driller uputio prema crnogorskom akvatoriju u nedjelju, u večernjim satima.

„Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, za očekivati je da Topaz Driller stigne na lokaciju gdje je planirano prvo istražno bušenje u naredih sedam dana“, rekli su iz Uprave.

Iz Uprave su podsjetili da se prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine, piše Mina biznis.

Foto: energies-media.com

„Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa, obavili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, dok je tokom 2019. obavljena i obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije“, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se obavlja prvo istražno bušenje.

„Početkom prošle godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna, zbog sigurnosti instaliranja Jack Up platforme“, dodaje se u saopštenju.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja.

„Takođe, u skladu sa epidemiološki mjerama, posada koja treba da obavlja inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici“, zaključuje se u saopštenju.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja