Direktorat za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja, na čijem je čelu Aleksandra Gardašević Slavuljica, uradilo je naizgled obiman plan pripreme zimske turističke sezone, a Vlada ga odobrila na posljednjoj sjednici. Iz njega se teško može saznati što su aktivnosti za planirani period, osim da će različiti sektori Uprave policije pomno pratiti sve što se dešava u gradovima na sjeveru Crne Gore, prenosi pobjeda.me.

– Ministarstvo ekonomskog razvoja ima jasno opredjeljenje da se takav trend nastavi s tendencijom daljeg rasta turističkog prometa, rebrendinga i boljeg pozicioniranja crnogorske destinacije na regionalnom i međunarodnom tržištu – navedeno je u dokumentu.

Neimenovani autori su se osvrnuli na odlične rezultate ljetnje turističke sezone, za koju smatraju da je proizvod „stvaranja odgovornog ambijenta u smislu pripreme i realizacije. Kako su naveli, prilikom nastanka plana učesnicima su dali „jasne instrukcije na koji način mogu dostaviti informacije od suštinske važnosti, a koje se tiču zimske turističke sezone 2021/22. godine, Takođe, „ukazano je na činjenicu da će realizacija pojedinih aktivnosti zavisiti od aktuelnih epidemioloških mjera i preporuka vezanih za koronavirus”.

Tako su u dokumentu definisane aktivnosti Glavnog grada Podgorice, te opština Kolašin, Žabljak, Mojkovac, Pljevlja, Bijelo Polje, Rožaje, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi i Bar uključujući i njihove turističke organizacije zatim skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, Savin kuk, Vučje i Turjak 2, i još 11 državnih institucija i preduzeća, kao i Privredne komore Crne Gore.

Foto: Mediabiro, arhiva

Aktivnosti na nivou opština, odnosno glavnog grada, svrstane su u šest kategorija: uređenje i opremljenost javnih površina, infrastruktura, promocije, poboljšanje uslova za boravak turista, saradnja sa lokalnim turističkim organizacijama drugih gradova, te ostale aktivnosti. Za skijališta su bili bitni promocija, priprema staza odnosno infrastrukture i dodatna ponuda.

Zvuči nevjerovatno, ali izgleda da državne institucije i preduzeća imaju nebrojeno više aktivnosti vezanih za zimsku sezonu u poređenju sa organizacijama i kompanijama koje posluju u turizmu. Prema usvojenom planu, najviše ih ima Sektor za borbu protiv kriminala Uprave policije čak 14 kategorija. Među njima su, recimo, „zabrana ulaska stranim bezbjednosno-interesantnim licima i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u Crnu Goru 11, što definitivno nije karakteristično samo za zimsku turističku sezonu.

No, moglo bi da zabrine to što se ističe kako će biti „intenzivirano prikupljanje saznanja o prevoznim sredstvima koja koriste kriminalci iz zemlje i regiona ili kontakti koje oni ostvaruju, jer bi „obični turisti mogli biti pod pojačanom kontrolom. Tim prije što je akcenat na aktivnostima u Nikšiću, Pljevljima, Beranama, na Žabljaku, u Kolašinu i Rožajama, dok ostali gradovi, vjerovatno, spadaju u „bezbjednije. Uz još po četiri aktivnosti opšte nadležnosti i saobraćajne policije, te U granične policije, mogli bi steći utisak da će svaki turista biti detaljno praćen i provjeravan tokom boravka u Crnoj Gori.

Prema podacima iz akcionog plana, Podgorica bi do marta 2022. trebalo da dobije autobusku liniju ka i od aerodroma u Golubovcima, pošto je trenutno do njega moguće doći jedino taksijem, sopstvenim prevozom ili pješke (željeznička stanica Aerodrom udaljena je oko kilometar).

Kao vodeći turistički centar na sjeveru, Kolašin je zatražio stalno angažovanje turističkih inspektora u tom gradu. Mojkovac će dobiti novu stazu za hodanje na krpljama, čija je markacija u toku, dok će Rožaje i ove godine promovisati skijanje među učenicima. Žabljak će dobiti javnu parking-garažu, a Pljevlja su najavila ulaganja od čak 6,5 miliona eura u uređenje javnih površina, puteva, energetsku i vodovodnu infrastrukturu. Bijelo Polje je jedino napomenulo da će, u saradnji sa tamošnjom bolnicom i domom zdravlja, konstantno pratiti epidemiološku situaciju.

Budva će dobiti novi turističko-informativni biro u centru grada i omogućiti onlajn plaćanje različitih taksi i članarina.Kotor se ponosi bogatim kulturnim programom, na kome mu može pozavidjeti i Podgorica, a koji uključuje predstave, koncerte, izložbe, promocije, te tradicionalne manifestacije „Od Božića do Božića“ i zimski karneval. Tivat će ugostiti urednicu Večernjih novosti, emisiju Gastronomad, te asocijacije veslača iz centralne Evrope, a u toku je ispunjavanje 50 kriterijuma za Zelenu destinaciju.

Herceg Novi će uraditi istraživanje tržišta zemalja sa boljom platežnom moći i, ističu, „uspostaviti saradnju sa lokalnom turističkom inspekcijom. Barska turistička organizacija konačno dobija novi sajt, karte pješačkih staza, te skulpturu „I love Virpazar.

Skijalište Kolašin 1600 trebalo bi do početka sezone, krajem decembra, da dobije žičaru-šestosjed kapaciteta 2.600 skijaša na sat, koja će spajati ovo sa skijalištem Kolašin 1450.1 drugo kolašinsko skijalište najavljuje brojne programe tokom zimske sezone, ali ističu da će sve zavisiti od mjera Instituta za javno zdravlje.

Savin kuk remontovaće postojeću žičaru i ski-liftove, adaptirati ugostiteljske objekte i skijašnicu u podnožju skijališta. Vučje će, uz remontovanje žičara i uređenje trim staze, organizovati zimski maraton. Na dnu staza skijališta Turjak2, biće opremljene kućice-terase za prodaju toplih napitaka i drugog pića, a nadaju se i elektronskoj naplatnoj rampi za bolje prihode.

Autori plana su od nadležnih dobili informaciju da skijališta Lokve i Javorovača neće biti u funkciji. Popularno skijalište blizu Berana radilo je-uglavnom vikendom tokom zimske sezone početkom ove godine, pa će vjerovatno i naredne. Međutim, Javorovača je već duže pod imovinsko-pravnim sporom, a sud je u novembru 2020. godine naložio da se ukloni oprema sa prvog žabljačkog skijališta sa ski-liftom, pa je ono od tada zvanično zatvoreno.

Do marta naredne godine, Nacionalna turistička organizacija imaće pune ruke posla na mnogim promotivnim događajima. Počev od ovog mjeseca, turističke atrakcije mogu se vidjeti u crnogorskom paviljonu na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju. Ponudu za novogodišnje praznike NTO će predstaviti u Bosni i Hercegovini, Srbiji, ali i širom naše zemlje, a krajem ove i tokom naredne godine učestvovaće na sajmovima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji i Francuskoj. Očekuju dolazak studijskih grupa novinara iz Velike Britanije, Kazahstana, Albanije, Srbije, Slovenije i Francuske.

– Godinama unazad su rađeni planovi ove vrste. Međutim, većinom su prikazivani nerealno ambiciozno, a informacija o njihovoj realizacijinije bila kompatibilna s planiranim obavezama. Ovo znači da planovi, kao ni izvještaji, nisu imali adekvatnu upotrebnu vrijednost. Zbog navedenog, metodologija izrade ovog plana je promijenjena, pa će omogućiti bolje definisanje indikatora u izvještaju o realizaciji – navodi se u planu.

Ostaje da se vidi na koji način će biti prikazani rezultati ove zimske turističke sezone tim prije što se u aktuelnom planu ne navodi procjena broja turista odnosno noćenja, niti prihoda.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja