Evropska komisija (EK) pomno prati usklađenost Crne Gore sa ekonomskim kriterijumima za pristupanje, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U odgovoru na poslaničko pitanje evropske poslanice Dominik Bild, povodom uticaja crnogorskog zaduženja za autoput na pregovore o pristupanju EU, Varhelji navodi da ekonomsko upravljanje i makroekonomska stabilnost, uključujući sposobnost sprovođenja održivih ciljeva ekonomske i fiskalne politike, predstavljaju srž procesa proširenja i pristupnih pregovora, piše rtcg.me.

“Smatra se da je Crna Gora umjereno pripremljena za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, međutim treba poboljšati njenu sposobnost upravljanja javnim finansijama, javnim dugom i sprovođenja neophodnih ekonomskih reformi”, navodi Varhelji.

Ističe i da Crna Gora u Programu ekonomskih reformi za 2021. godinu, predviđa brzo smanjenje odnosa javnog duga prema BDP-u u naredne tri godine, sa 104% na kraju 2020. na oko 70% BDP-a na kraju 2023. godine.

“To se zasniva na očekivanom, značajnom poboljšanju fiskalne pozicije, oporavku rasta BDP -a, nadoknadi dospjelog duga korišćenjem postojećih državnih depozita i strogoj kontroli rashoda. Komisija će pratiti sprovođenje ovih fiskalnih ciljeva”, poručuje evropski komesar.

Foto: rtcg.me/arhiva

Na pitanje Bild o navodima da je oko 400 miliona eura iz kineskog kredita dato podizvođačima, „od kojih su neki povezani sa predsjednikom Milom Đukanovićem“, te da li Komisija namjerava da zatraži pojašnjenje od nadležnih crnogorskih vlasti u vezi ovih navoda, Varhelji navodi da komsija nema nikakve informacije o sadržini ugovora, i da je na crnogorskim vlastima da traže pojašnjenja.

“Ugovor o zajmu za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, zaključen sa Export-Import bankom Kine, nameće Crnoj Gori zahtjev za povjerljivošću u ugovoru o izgradnji i finansijskim aspektima radova, koje je sproveo China Road and Bridge Corporation (CRBC) i njeni podizvođači. Komisija ne posjeduje nikakve informacije o sadržaju ovih ugovora. Na crnogorskim vlastima je da traže pojašnjenja u vezi sa izvršenjem ugovora i postupe po svim navodnim nepravilnostima”, zaključio je Varhelji.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja