Građevinski radovi na prioritetnoj dionici autoputa biće završeni do kraja novembra, saopštio je danas ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić pri obilasku gradilišta prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Delegacija ministarstva na čelu sa ministrom Bojanićem i novinarske ekipe obišle su danas trasu dionice Smokovac – Mateševo, piše pobjeda.me.

– Građevinski radovi na prioritetnoj dionici će biti završeni do kraja ovog mjeseca – rekao je Bojanić novinarima pri obilasku autoputa.

0n je dodao da je zadovoljan dinamikom radova koji su se odvijali posljednjih sedmica.

On nije mogao da precizira kada će ova dionica autoputa biti puštena u saobraćaj.

– Autoput će biti otvoren kad to odluče komisija za reviziju autoputa i komisija za tehnički prijem – rekao je Bojanić.

On očekuje da bi kompletna dionica autoputa Bar-Boljare, mogla biti završena do kraja 2027. godine.

Foto: Pobjeda.me

Izgradnja prve dionice od Smokovca do Mateševa je počela 2015. i prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici autoputa je bio 11. maj 2019. godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje. Ministarstvo kapitalnih investicija zaključilo je krajem aprila ove godine sa izvođačem radova kompanijom CRBC prilog ugovora o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, kojim su se ugovorne strane dogovorile da do kraja novembra ove godine budu završeni svi radovi.

Ukupna dužina prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, saglasno urađenom Glavnom projektu je oko 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometara betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela. Ukupna dužina tunela je 17,7 km, što čini oko 43 odsto dužine prioritetne dionice autoputa. Otvorena trasa, ukupne prosječne dužine od oko 17,6 km, čini 42 odsto ukupne dužine ove dionice.

Predviđene su četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auoputa sa postojećim stanjem. To su petlje Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja