Crna Gora je zauzela 78. mjesto na ljestvici Ujedinjenih nacija zaduženog za trgovinu i razvoj UNCTAD za 2020. godinu po spremnosti za elektronsku trgovinu, što je najlošiji rezultat od svih zemalja regiona.

U odnosu na prethodni izvještaj, Crna Gora je pala pet mjesta, prenosi investitor.me.

Prema tom izvještaju čije detalje prenosi Indikator, među zemljama regije najbolje je plasirana Hrvatska, na 25. mjestu. Slijede Slovenija na 34. mjesto, Srbija je 43 a Sjeverna Makedonija 52.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Izvještaj je obuhvatio 152. zemlje svijeta.

Švajcarska je zamijenila Holandiju na vrhu UNCTAD-ovog indeksa, a Evropa ostaje daleko najspremnija regija za e-trgovinu.

U 2019. godini 97% švajcarskog stanovništva koristilo je internet. Jedine neevropske ekonomije među prvih 10 su Singapur, rangiran na četvrtom mjestu, i Hong Kong (Kina) na 10. mjestu.

Indeks ocjenjuje države u pogledu spremnosti za kupovinu putem Interneta, čija je vrijednost procijenjena na 4,4 biliona američkih dolara u 2018. godini, što je 7% više u odnosu na prethodnu godinu.

Top 10 zemalja iz izvještaja su:

1. Švajcarska, 2. Holandija, 3.Danska, 4. Singapur, 5.Velika Britanija, 6.Njemačka, 7.Finska, 8.Irska, 9.Norveška, 10. Hongkong.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja