Nakon više od dvije godine kako je Glavni grad uputio inicijativu da se Gorica zaštiti od dalje devastacije, konačno je Park šuma Gorica proglašena zaštićenim područjem, saopšteno je iz Glavnog grada.

“Nakon više od dvije godine kako je Glavni grad uputio inicijativu da se Gorica zaštiti od dalje devastacije, danas smo, kako prenose mediji, dobili neophodnu saglasnost Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na Prijedlog Odluke o proglašenju Spomenika prirode Park šuma Gorica. U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode koji propisuje da inicijator zaštite bilo kog područja može biti samo lokalna samouprava, uprava Glavnog grada Podgorica je prije dvije godine pokrenula zakonsku proceduru da se Gorica, zelena oaza po kojoj je naš grad dobio ime, proglasi zaštićenim područjem”, naveli su u saopštenju.

Iz Glavnog grada podsjećaju da od trenutka započinjanja postupka izrade studije do danas, sprovedene su sve neophodne aktivnosti kako bi se stekli uslovi za donošenje ove Odluke i “konačno proglašenje Park šume Gorica zaštićenim područjem”.

“Između ostalog, potpisan je Ugovor o izradi studije sa Agencijom za zaštitu životne sredine, sačinjen je Prijedlog studije, sprovedena javna rasprava, dopunjena studija i, prethodno, pribavljena mišljenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Izradu studije je finansirao Glavni grad, u ukupnom iznosu od 12.300,00 eura. Lokalnim planom zaštite životne sredine Glavnog grada Podgorica za period 2019-2023 kao jedna od aktivnosti, za period 2020-2023 godina, prepoznato je ustanovljavanje zaštićenih prirodnih dobara. U tom cilju je i inicirana zaštita Park šume Gorica kao prva aktivnost u definisanom periodu”, dodaju oni.

Foto: podgorica.me

Nakon dvije godine kontinuiranih aktivnosti, iz Glavnog grada su izrazili zadovoljstvo zbog ove vijesti i zahvalnost svim kolegama i sugrađanima koji su dali doprinos na putu postizanja ovog cilja.

“Proglašenjem Gorice parkom prirode, nadležnost nad upravljanjem ovim područjem preuzima posebno preduzeće Glavnog grada- Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice. Ovu lijepu vijest obilježićemo zajedničkim aktivnostima na njenom daljem oplemenjivanju i očuvanju, kako smo to i do sada činili zajedno sa našim sugrađanima”, zaključuju iz Glavnog grada.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja